Iskolakezdés 9 óra? Még az is lehet!

Amikor meghallottam, hogy felmerült a lehetősége a választható 9 órás iskolakezdésnek, több lehetőség is a fejembe tolult. Három iskoláskorú kisgyerekkel az oldalamon először arra gondoltam, hogy de jó lenne, hiszen akkor nem kéne minden reggel kiimádkoznom csemetéimet a meleg paplan alól. Talán nekem is kevesebb stressz lenne az indulás, és érkezés tekintetében az életemben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 26. Családháló

Aztán az futott át a fejemen, hogy de akkor, hogy érek be a munkahelyemre?

Aztán a következő gondolatom az volt: este mikor érünk haza? Egy szó, mint száz a lehetőségek és felmerülő problémák egész tárházán kezdtem el gondolkodni.

Egy baráti összejövetelen pedig megkérdeztem, ugyancsak iskolás gyermekeket nevelő, barátainkat. Vajon szerintük jó megoldás, vagy inkább a futottak még kategóriát erősíti.

Richárd: Szerintem abszolút zsákutca. Ma, Magyarországon, amikor az emberek nagy része még mindig 8-ra jár dolgozni, és kétkeresős családmodell van, szerintem hamar befuccsolna ez a lehetőség.

Anita: Igen, szerintem is több nehézségbe ütközik majd ez a terv. A 8 órás munkakezdés mellett ott van a nagyobb gyermekek 0-dik órája például. Ha együtt utazik a család, esetleg vidékről, már most, a 8 órás iskolakezdésnél is probléma, hogy fél órákat kell várni a kocsiban. Az a véleményem, hogy ennek a javaslatnak a sikeréhez a teljes társadalmat kell átállítani.

Lilla: Ráadásul ott a másik probléma: az rendben van, hogy a reggeli ébredés kitolódik, de ha az esti is, az esetleges késői hazaérkezés miatt, akkor a gyerek ugyanúgy nem alszik eleget. Azt ugyanis szerintem nehéz kivitelezni, hogy ha délután/este későn érünk haza, akkor korán letegyük gyermekünket.

Dénes: A gondolat szerintem jó. Elvileg ugye választható lesz az iskoláknak. Nálunk például a feleségem otthon van a gyerekekkel, így könnyebb az átláthatóság. Nekünk ilyen szempontból nem probléma, ha később kezdődik, még kényelmes is lehet, hiszen meg tudjuk oldani akkor is, ha én dolgozni megyek. Azért sok családnál nem ilyen egyértelmű.

Egy kis kitekintés

Spanyolország

9:30-kor kezdődik az iskola és egy átlagos napon 14:30-kor ér véget.

Amerika

8:00-kor kezdődik az iskola, majdnem 1 órás tanórák vannak, egy rövid ebédszünettel és körülbelül 14 órakor ér véget.

Németország

8:30-kor kezdődik az iskola, 12:30-ig tart egy átlagos napon.

Anglia

8:45-kor kezdődik és 13:30-ig tart egy átlagos napon

Hollandia

8:30-kor kezdődik az iskola, körülbelül 13:00-kor ér véget.

Az új alaptanterv egyébként várhatóan 2019-ben léphet hatályba, vagyis a tanév struktúrája először a 2019/2020-as tanévtől változhat. A módosítás egyik célja, hogy a gyerekek terhei csökkenjenek. Rövidebb lehet a nyári szünet, amivel párhuzamosan megnyújtanák az őszi és a tavaszi szünetet.