Jó a vegyes csoport?

"Nagylányunk hamarosan óvodába megy. A család most arról vitatkozik, hogy "vegyes, vagy nem vegyes". Vagyis, hogy vegyes életkorú csoportba menjen-e, vagy járja végig a kiscsoport, a középső és a nagycsoport lépcsőfokait." A dilemmára Vekerdy Tamás válaszol.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 12. Babaszoba

A családban meglehetősen sok a pedagógus, és így sok a vélemény és az ellenvélemény. A férjem anyja tanárnő,ő azt mondja, hogy a nagycsoport jobban felkészít az iskolára. Az ő lánya viszont, a sógornőm, szintén pedagógus, eddig mind a két gyerekét vegyes csoportba adta, és nagyon meg van vele elégedve. Az én anyám – tanítónő, de főleg nagymama – félti az ő Klárikáját, hogy mint ő mondja, “védtelenül”, nagyobb gyerekek, és pláne durva és erőszakos nagyobb fiúk közé kerül…

A közelünkben lévő óvodákban mind a két lehetőség megtalálható. Én a vegyes csoportra hajlok, látva a sógornőm gyerekeit, hogy jól érzik magukat az óvodában, a férjem nem nyilatkozik, azt mondja, hogy ez a mi dolgunk.(Mármint anyáké és nagymamáké…) Ön hová adná a gyerekét (unokáját), ha most menne óvodába? És mit mond a tapasztalat? És mit a tudomány? (Ha ugyan mond erről valamit.) Egyszóval: hova menjen Klárcsi, vegyes vagy nem vegyes csoportba?”- kérdezi egy édesanya.

A cikk itt folytatódik!