Jogsegélyszolgálat a nyári diákmunka segítéséért

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 31. czefernek.lena

Jogsegélyszolgálatot indít a diák munkavállalók segítésére az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség az idén is – közölte a szervezet közleményben az MTI-vel.


Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Kovács Péter, a jogsegélyszolgálat vezetője kiemelt: a nyári szünetben több ezer fiatal vállal diákmunkát, ugyanakkor – különösen a 15-24 év közöttiek – számos esetben kiszolgáltatott helyzetben teszik ezt, rájuk nézve hátrányos feltételekkel.

Gyakran szerződést sem kötnek velük, de előfordul a szóban megbeszélt feltétek utólagos, egyoldalú módosítása, amely a munkavállalót hátrányosan érinti – írták. Felhívták a figyelmet, hogy az új Munka törvénykönyve július 1-jén lép hatályba, és több új rendelkezést is hoz a diákmunkával kapcsolatban. Az IKSZ ezek megértésében is igyekszik segítséget nyújtani.

A szervezet arra kéri a munkaügyi felügyelőségeket, az érintett hatóságokat, valamint az önkormányzatokat, hogy a nyári időszakban fokozottan ellenőrizzék a fiatal munkavállalók foglalkoztatási körülményeit.

Az IKSZ különösen fontosnak tartja a fiatalok megfelelő munkajogi tájékoztatását, valamint a nyári munkavégzésének segítését. A bejelentéseket, kérdéseket az iksz [at] kdnp [dot] hu e-mail címre lehet küldeni – tudatták.