Jöhet a közösségi őssejtbank?

Magánkezdeményezők aláírást gyűjtenek egy közösségi őssejtbank létrehozására. Amennyiben sikerrel járnak, biztosan magánbankok tyúkszemére lépnek, de nem ez a céljuk: életeket akarnak menteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 05. szabo.daniel

Magánkezdeményezők aláírást gyűjtenek egy közösségi őssejtbank létrehozására. Amennyiben sikerrel járnak, biztosan magánbankok tyúkszemére lépnek, de nem ez a céljuk: életeket akarnak menteni.


Nem normális, hogy a köldökzsinórvérből kinyerhető őssejteknek csak elenyésző százalékát lehet gyógyításra használni – mondja Farkas Tiborné, aki éppen ezért aláírásgyűjtésbe kezdett egy közösségi őssejtbank létrehozására.

Az őssejtbeültetéssel, illetve különböző őssejterápiákkal kapcsolatban nagyon sok félreértés él a köztudatban, orvosi bizonyítást ugyanakkor egyelőre az nyert, hogy őssejtbeültetéssel gyógyíthatóak különböző vérképzőszervi betegségek, például a leukémia. Az egyéb eljárások – találni olyan hirdetést is, hogy cukorbetegséget gyógyítanak őssejtekkel – a legjobb indulattal is csak kísérleti fázisban vannak. Ennek ellenére léteznek olyan klinikák, ahol horribilis összegekért végeznek különböző őssejt-terápiákat. Ettől függetlenül az őssejtek felhasználásának van orvosilag bizonyított haszna, valóban életeket menthet.

Magyarországon – ellentétben sok uniós országgal – a mai napig csak magáncégek foglalkoznak köldökzsinórvérből vett őssejt-tárolással. Ennek óriási hátránya, hogy csak komoly összegekért van lehetőség az értékes anyag tárolására, vagyis nagy tömegek számára nem elérhető.
Másik hátulütője – hívja fel a figyelmet az aláírásgyűjtést kezdeményező édesanya -, hogy egy leukémiás gyermektől például hiába vettek le őssejtet, mert a saját (beteg) őssejtjével nem lesz gyógyítható.

A kezdeményezők nem szeretnének a magánbankok „tyúkszemére lépni”, pusztán azt akarják, hogy a ma még kukába kerülő őssejteket az állam pénzén tárolják, és azok kerüljenek be a gyógyításba. Egy hasonló központ költsége nem feltétlenül becsülhető meg, de a beindítás körülbelül egy kilométernyi autópálya építési költsége lenne. Természetesen a fenntartása sem lenne olcsó, a vele járó haszon ugyanakkor bőven fedezné a költségeket – állítják a kezdeményezők.

Farkas Tiborné szerint olyan közösségi állomány jöhetne létre, amely azonnali segítséget nyújthatna a beültetésre váróknak, nem kellene külföldről csillagászati összegekért és ráadásul sokszor már túl későn érkező donorra.

Az állami szolgáltatásra azért lenne szükség, mert „jelenleg csak bizonyos réteg számára elérhető, ami elég abszurd, hisz nem esztétikai kezelésről, hanem életmentésről van szó”. Ezt már a kezdeményezéshez csatlakozó egyik egyesület vezetője hangsúlyozta. A D’MAG Közösség – Egészségesebb Társadalomért, Teljesebb Életekért Közhasznú Egyesület elnöke szerint egy hasonló „bank” a már az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) által működtetett vérellátóval  és csontvelő/őssejt regiszterrel összefésülhető lenne. „Új épület sem kell, s új autók sem, hisz a vérszállítók úgyis folyamat járnak kórházakba, szülésekhez is szállítanak  véregységeket, így visszafuvarban vihetik is a köldökzsinórokat” – mondta.

Kérdésünkre, hogy a határidőig, április 15-ig sikerül-e összegyűjteni a szükséges 50 ezer darab aláírást, Farkas Tiborné nem tudott pillanatnyi állást mondani, de hangsúlyozta, reméli, hogy egy ekkora horderejű ügyben sikerül a parlamentbe juttatni a kérdést. Annál is inkább, mert – mint fogalmazott – minimum elgondolkodtató egyes civil szervezetek passzivitása a kérdésben. Elárulta, nem egy – köztük leukémiás – beteg gyermekekért működő alapítvány is teljes érdektelenséget mutatott a kezdeményezés iránt. Az ennek okát firtató kérdésünkre Farkas Tiborné nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Őssejt-donornak egyébként most is lehet jelentkezni 18 éves kor felett, a nefogadás esélye ugyanakkor sokkal kisebb ez esetben mint a köldökzsinórvérből vett őssejtek esetében.

Most aktuális magánbanki árakról itt tájékozódhatnak

Az aláírásgyűjtésről bővebben itt, aláírni itt lehet.