Jövőre már a gyermekpszichiátria is hiányszakma lesz?

Az Egészségügyi Államtitkárság közlése szerint jövőre a gyermekpszichiátriát is hiányszakmává nyilváníthatják, ezáltal az ilyen jellegű területeken dolgozóknak járó bérkiegészítésnek köszönhetően a jövőben többen választhatják ezt a pályát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 04. bencze.aron

Az Egészségügyi Államtitkárság közlése szerint jövőre a gyermekpszichiátriát is hiányszakmává nyilváníthatják, ezáltal az ilyen jellegű területeken dolgozóknak járó bérkiegészítésnek köszönhetően a jövőben többen választhatják ezt a pályát.


A nemzeti erőforrás miniszter évente meghatározza az úgynevezett hiányszakmák körét. Az államtitkárság a rendelkezésére álló adatok alapján úgy véli, hogy indokolt a gyermekpszichiátria hiányszakmaként történő nevesítése. Ezért felkérték a szakmai kollégiumi rendszer gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozatát, hogy a hiányszakmává minősítéshez szükséges indokokat juttassák el a miniszternek javaslatot tevő bizottsághoz annak érdekében, hogy gyermekpszichiátria a jövő évben hiányszakmának minősülhessen.
Hangsúlyozták, hogy a hiányszakmában elhelyezkedő szakorvosjelöltek a munkabérükön felül állami támogatásra is jogosultak, tehát a hiányszakmává minősítés a szakorvosjelöltek választását feltehetően kedvezően befolyásolja majd, ez pedig elősegíti a szükséges szakemberek létszámának növekedését.

Felhívták a figyelmet, hogy az ez évtől működő szakmai kollégiumi rendszerben megalakult gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozat és tanács folyamatosan dolgozik azon, hogy a lelki megbetegedéssel élő gyermekek és családjuk számára elérhető és hatékony gyermekpszichiátriai ellátást alakítson ki.

Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán megállapította: nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérlő, illetve elkövető 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása. A gyermekpszichiáter annak ellenére sem szerepel a hiányszakmák között, hogy a mindössze 60-70 ilyen szakorvos átlagéletkora magas, sokan nyugdíj mellett praktizálnak, és van olyan régió. Az elmúlt két évben összesen 14 orvos szerzett gyermekpszichiáteri szakképesítést, több tapasztalt szakorvos viszont külföldre távozott.