Készségfejlesztés “ollóvágta” technikával

Lengyák István nevét sokan ismerhetik, hiszen tanárember, aki hosszú évtizedek alatt kisdiákok százait tanította. Emellett kifejlesztett egy módszert, melynek segítségével a gyerekek papírból - többek között - állatfigurákat készíthetnek. Nem kell hozzá ragasztó, csak egy olló, meg műszaki rajzlap, és máris térben elevenednek meg a gyönyörű figurák, amelyek aztán a gyermeki képzeletet tovább serkentik, újabb és újabb ötleteket adva.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 21. Gyarmati Orsolya

Lengyák István nevét sokan ismerhetik, hiszen tanárember, aki hosszú évtizedek alatt kisdiákok százait tanította. Emellett kifejlesztett egy módszert, melynek segítségével a gyerekek papírból – többek között – állatfigurákat készíthetnek. Nem kell hozzá ragasztó, csak egy olló, meg műszaki rajzlap, és máris térben elevenednek meg a gyönyörű figurák, amelyek aztán a gyermeki képzeletet tovább serkentik, újabb és újabb ötleteket adva.


A tanár úr életében mik voltak a legfontosabb, iránymutató események, élmények, helyzetek?

Három ilyen nagyon fontos dolog van. Az egyik, ami determinált, hogy pedagóguscsaládba születtem bele. A nagyapáim, a nagynénikék, a nagybácsik, édesapám… a családban mindenki pedagógus volt: tanító, kántor-tanító, tanár. Ez volt az egyik meghatározó. A másik az erdész nevelőapám, aki emberként és a szakmájában is nagyszerű volt. Mi állandóan vándoroltunk, mert amikor az egyik erdész-kerületet rendbe rakta, akkor továbbköltöztünk egy másik erdészetbe. Ez azzal járt, hogy kint laktunk az erdő kellős közepén, az erdővel, a természettel együtt éltünk. A harmadik pedig, hogy 1958-ban az iskolától távol élő erdészgyerekek számára létrehozott erdészeti nevelőotthonba kerültem, Nagykovácsiba, Tisza István miniszterelnök kastélyába. Mivel ez lett a Kádár-rendszer mintaiskolája, olyan nevelést kellett adni, ami a Nyugat felé is vállalható volt. Ezért mi olyan természetközpontú, emberközpontú, humánus nevelést kaptunk, amit nem hiszem, hogy a ’89 utáni demokrácia megszületése után bármely iskola le tudott utánozni.