Kibírható-e a szigor az egyházi sulikban?

Dicsértessék a Jézus Krisztus vagy Áldás, békesség - szeptember óta így köszönnek a diákok a tanároknak azokban az iskolákban, amelyek a tanév elején egyházi fenntartásba kerültek. A korábbi önkormányzati iskolákban egyenruhát ugyan nem hordanak a gyerekek, de a Bibliát tanulmányozzák, hajat festeni, körmöt lakkozni és sminkelni pedig tilos. A nem vallásos szülők azonban azt is mondják, nem igazolódtak be a félelmeik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 25. szabo.daniel

Dicsértessék a Jézus Krisztus vagy Áldás, békesség – szeptember óta így köszönnek a diákok a tanároknak azokban az iskolákban, amelyek a tanév elején egyházi fenntartásba kerültek. A korábbi önkormányzati iskolákban egyenruhát ugyan nem hordanak a gyerekek, de a Bibliát tanulmányozzák, hajat festeni, körmöt lakkozni és sminkelni pedig tilos. A nem vallásos szülők azonban azt is mondják, nem igazolódtak be a félelmeik.


“Nem vagyok felkészülve arra, hogy hazajön a gyerek, és Istenről meg a teremtésről kérdezget” – mondta korábban egy magát ateistának valló hajdúsámsoni anyuka az [origo]-nak. A többi szülővel együtt ő is tiltakozott, amikor kiderült, hogy Hajdúsámsonon a Hit Gyülekezete veheti át szeptembertől az iskola fenntartását az önkormányzattól.

Hajdúsámson esete nem kivételes, az elmúlt hetekben sorra jelentették be országszerte több településen, hogy a korábban önkormányzati iskolák szeptembertől valamelyik egyház fenntartásába kerülnek. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó egyházi és önkormányzati vezetők szerint nem az egyházak jelentkeznek az iskolákért, hanem a települések vezetői keresik fel őket, és nem vallásos meggyőződésből, hanem azért, hogy így ússzák meg az iskolájuk jövő évi állami átvételét (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Több tucat korábban önkormányzathoz tartozó iskola már szeptember óta egyházi fenntartásban működik: a katolikus egyház például az idei tanévben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adatai szerint 41 intézményt vett át  a települési önkormányzatoktól, így már összesen 224 iskolájuk van országszerte. A reformátusok 2011 nyarán 12 intézményt vettek át, így 129 intézményük működik az országban. Szúrópróbaszerűen megkérdeztünk néhány szülőt, hogyan élték meg, hogy a gyerekük egyik napról a másikra világi iskola helyett egyházi iskolába kezdett járni.