Kinek jár az akciós BKV-bérlet?

Kedvezményes havi BKV-bérletet igényelhetnek a kisgyermekesek. A 3850 forintba kerülő bérletet az ideiglenes vagy állandó lakcímen bejelentett budapestiek igényelhetik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 11. szabo.daniel

Kedvezményes havi BKV-bérletet igényelhetnek a kisgyermekesek. A 3850 forintba kerülő bérletet az ideiglenes vagy állandó lakcímen bejelentett budapestiek igényelhetik.


Csak az egyik szülő vagy nagyszülő

A BKV Zrt. közölte szerkesztőségünkkel: a lakcímet igazoló hatósági igazolvány szerint az a budapesti lakcímmel rendelkező személy jogosult a kisgyerekes bérlet használatára, aki terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS), gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozási segély (GYES) vagy gyermeknevelési támogatás (GYET) folyósításában részesül – tehát csak az egyik szülő vagy nagyszülő, aki a támogatásban részesül.

Az agglomerációban élők kiesnek

A Budapest vonzáskörzetében élők, ha nem rendelkeznek legalább ideiglenes budapesti lakcímmel, nem vehetik igénybe. Ennek a BKV tájékoztatása szerint az az oka, hogy a kedvezményt a Fővárosi Közgyűlés állapította meg, így a többi hasonló – tanuló és nyugdíjas – bérletkedvezménytől eltérően a kisgyerekes bérlet után a cég nem részesül árkiegészítésben (a tanulók és a nyugdíjasok által váltható bérletek után ugyanis az állam árkiegészítést fizet a szolgáltató részére).

Budapesti lakcímnek tekinthető a budapesti állandó lakhely, a budapesti tartózkodási hely (“ideiglenes lakcím”) valamint ha lakcímként csak “Budapest” szerepel, vagy feltüntetésre kerül valamely kerület száma is (például kisgyerekkel anyaotthonban lakók esetében), de konkrét utca és házszám nélkül.

A kisgyerekes bérletre való jogosultságot (budapesti lakcím mellett) a juttatásokról a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet igazolni. A bemutatott határozat, vagy igazolás nem lehet régebbi 6 hónapnál.

A kisgyerekes bérlet bérletigazolvánnyal együtt használható. A bérletigazolvány érvényessége egy évig, de legfeljebb a juttatás folyósításának időtartamáig, vagy(ha a tartózkodási hely bejegyzése időkorláthoz van kötve) a tartózkodási hely bejegyzésénél szereplő időpontig tart. A felsorolt 3 határidő közül a legrövidebbet veszik figyelembe.
Az igazolvány a lejáratkor a jogosultság fennállása esetén meghosszabbítható, amelyhez a jogosultság ismételt igazolása szükséges.

Érvényesség

A KDNP kezdeményezésére létrehozott bérlet egyébként tetszőleges kezdőnappal váltható. Érvényes a jelölt kezdőnapon 0 órától a következő hónap kezdőnappal megegyező napon éjjel 2 óráig a BKV Zrt. járatain, villamoson, trolibuszon, földalattin, metrón, fogaskerekűn a vonalak teljes hosszán, autóbuszon, HÉV-en, valamint a MÁV meghatározott vonatain és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain Budapest közigazgatási határáig. Az első utazás megkezdése előtt az érvényes kisgyerekes-bérletigazolvány sorszámát tintával, olvashatóan, javítás nélkül be kell írni a bérletszelvény megfelelő rovatába.

Érvényességi táblázat.