Kisebb gyerekeket javasolnak klímaváltozás ellen

"Kevésbé erőforrás-igényes" gyermekekkel és húst utáló felnőttekkel csökkentené az emberiség környezetterhelését egy amerikai filozófiaprofesszor. A radikális testtömeg-csökkentést génterápiával érné el, mert az alacsonyabb, soványabb embereknek kevesebb tápanyagra van szükségük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. szabo.daniel

“Kevésbé erőforrás-igényes” gyermekekkel és húst utáló felnőttekkel csökkentené az emberiség környezetterhelését egy amerikai filozófiaprofesszor. A radikális testtömeg-csökkentést génterápiával érné el, mert az alacsonyabb, soványabb embereknek kevesebb tápanyagra van szükségük.


Itt az idő a radikális klímavédelmi megoldásokra, például érdemes lenne génmódosítással korlátozni az emberek magasságát és testtömegét, vagy azt elérni, hogy az emberiség megutálja a húsfogyasztást – mondja Matthew Liao, a New York-i Egyetem (NYU) filozófiaprofesszora. Liao és munkatársai szerint génterápiával vagy hormonkezeléssel kéne elérni, hogy kisebb, “kevésbé erőforrás-igényes” gyermekek szülessenek, a húsevés elutasítását pedig gyógyszerekkel képzelik el. A javaslatokat a környezetvédelem etikai kérdéseivel foglalkozó folyóirat, az Ethics, Policy & Environment közölte.

“Az emberiség környezetterhelése részben a testméretekkel van összefüggésben” – mondta Liao a The Atlantic magazinnak. “Minden testsúlykilogrammhoz bizonyos mennyiségű élelemre és tápanyagra van szükség. Ha tehát minden más feltétel azonos, akkor a magasabb, testesebb emberek több ételt és vizet fogyasztanak életük során, mint a szikárabbak” – mondta.

Ha az USA-ban élők testmagasságát mindössze 15 centiméterrel lecsökkentenénk, akkor a férfiak testtömege 21, a nőké 25 százalékkal lenne kisebb. A kisebb emberek testszöveteinek átlagosan 15-18 alacsonyabb energiabevitelre és tápanyagra lenne szükségük Liao és munkatársai szerint. További előny, hogy a vékonyabb, kisebb embereket szállító jármű kevesebb üzemanyagot fogyaszt. Ruházkodásukhoz kevesebb szövetre van szükség, ráadásul valamivel később kopik el a cipőjük – hívta fel a figyelmet Liao a kevésbé nyilvánvaló szempontokra.