Könnyítenek a lakhatási támogatás feltételein

Könnyít a kormány a lakhatási támogatás megszerzésének feltételein: ezentúl az is megkaphatja, aki napi öt órát utazik otthona és munkahelye között, az összeget pedig az albérleti díj előlegeként is fel lehet használni. Az első fél évben a támogatás maximum százezer forint - közölte a hirado.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 14. bencze.aron

Könnyít a kormány a lakhatási támogatás megszerzésének feltételein: ezentúl az is megkaphatja, aki napi öt órát utazik otthona és munkahelye között, az összeget pedig az albérleti díj előlegeként is fel lehet használni. Az első fél évben a támogatás maximum százezer forint – közölte a hirado.hu.


A juttatást azok kaphatják jelenleg, akik az otthonuktól 100 kilométerre vagy annál messzebb vállalnak munkát, vagy hat óránál többet kellene utazniuk, de a nemzetgazdasági tárca lazítana a feltételeken: az öt órás intervallum mellett könnyítés az is, hogy a munkaszerződés megkötése után is lehet majd szerződni az az állammal. A felülvizsgálat célja, hogy még több pályázatot tudjanak befogadni.

Erről beszélt március közepén a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára is. Czomba Sándor akkor azt mondta: a támogatási kérelem a foglalkoztatás megkezdése előtt, illetve a kezdés után 30 napon belül is benyújtható a munkaügyi kirendeltséghez. A további változások között említette, hogy míg eddig csak utófinanszírozásra volt lehetőség, addig a jövőben előfinanszírozásra is lesz mód, így például egy albérlet kivételénél nem okoz majd gondot a pályázóknak az egy vagy kéthavi kaució kifizetése.

A nemzetgazdasági tárca tervei szerint változik az is, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő pályázóknak nem kell megfelelniük annak a feltételnek, hogy legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők legyenek. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár hangsúlyozta: a lakhatási támogatás hozzájárul annak eléréséhez, hogy aki dolgozni szeretne, az az országhatáron belül találja meg a boldogulását.

Lakhatási támogatást azok igényelhetnek, akiket legalább 3 hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, vagy a pályakezdő álláskeresők, vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek. Utóbbi két csoport esetében – és a jövőben a közfoglalkoztatottaknál – nem kell vizsgálni a nyilvántartási időtartamot. A lakhatási támogatás vissza nem térítendő támogatás, amely egy személyre az első hat hónapban havi 100 ezer, a második hat hónapban a 60 ezer, a harmadik hat hónapban pedig 40 ezer forint lehet.

Az érintettek a munkaügyi kirendeltségeknél tájékozódhatnak a lehetőségekről, és ha valaki megfelel a kérelem feltételeinek, 30-60 napon belül megkötik vele a hatósági szerződést.