Könnyítés-e az új szocpol?

Alapjaiban szabhatja át a szocpol rendszerét az a minisztériumi tervezet, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra a Portfolio.hu. Nőhetnek a keretösszegek és a felhasználás szabályai is lazulhatnak. Milyen piaci és társadalmi hatásai lehetnek, ha elfogadják ezeket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 19. szabo.daniel

Alapjaiban szabhatja át a szocpol rendszerét az a minisztériumi tervezet, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra a Portfolio.hu Nőhetnek a keretösszegek és a felhasználás szabályai is lazulhatnak. Milyen piaci és társadalmi hatásai lehetnek, ha elfogadják ezeket?


A szocpol visszavezetésének, illetve bővítéséne az egyik legnyilvánvalóbb üzenete a családok megerősítése. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) szakértőjét arról kérdeztük, vajon bátrabban vágnak-e majd otthonteremtésbe a családok az új feltételekkel. Cser Károlyné okleveles építészmérnök szerint a bátorságot a hosszabb távon biztos munkahely és a család megélhetését biztosító jövedelem jelentené, amely tartalmazza az otthonteremtéshez szükséges összeget/törlesztőrészletet is. Mivel ezt ma még kevesek mondhatják el magukról, a családok ha nem is “bátran”, de valamivel “bátrabban” fognak lépni ez ügyben – fogalmazott.

Még mindig kevés

A szakértő aláhúzta: az egyelőre tervezet formájában megismert bővítés még mindig nagyon kevés a bekerülési összeg hányadában, de mégiscsak több család tudja majd igénybe venni. Elárulta, a NOE részletesebb hozzászólásait és javaslatait már megküldte az NGM illetékesének.

Cser Károlyné szerint az otthon az élet, a családalapítás, a gyermekvállalás legelemibb feltétele, mivel a jövedelmek nem, vagy csak kismértékben fedezik ennek költségeit, az állami támogatás nélkülözhetetlen e területen. Kiemelte: különösen fontos a lakhatás terén nyújtott támogatás a jelenlegi tragikus demográfiai helyzetben.

Azzal kapcsolatban, hogy ez a megfelelő formája-e a családok támogatásának, a szakértő világossá tette, nem az a kérdés, hogy támogassuk-e a fiatalok, a családok lakáshoz jutását! Az államnak arra kell törekednie – fogalmazott -, hogy a gazdaság erejéhez mérten igazságos és eredményes támogatási koncepciót dolgozzon ki.

Leszögezte, hogy a családokat hatásosan segíti, hogy visszatér a tervezetbe a bővítés és használtlakás-vásárlás támogatása. Üdvözlendő a kamattámogatási rendszer változásának tervezete is.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor a lakásfenntartási nehézségekre. Mint mondta, ez hasonlóan fontos terület lenne, hiszen aránytalanul nagy mértékben sújtja különösen a több gyermeket nevelő családokat. Ki kell dolgozni egy szociális lakbér-és közműdíj tarifa rendszert, amivel megakadályozható az önhibájukon kívül hátralékossá váló családok otthonvesztése – figyelmeztetett.

A piaci hatásra még várni kell

A tervezet természetesen hatással lehet az ingatlanpiacra is. Az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője ugyancsak üdvözlendőnek tartja a 2012-ben bevezetett állami kamattámogatásos forinthitel-konstrukciót és szocpolt, ugyanakkor szerinte ezek keresletélénkítő hatása eddig nem volt érzékelhető az ingatlanforgalomban.

Valkó Dávid leszögezte, hogy a további bővítések mindenképpen szélesebb rétegeket vonnak majd be a hitel- és lakáspiacra. Kiemelte, ezen belül is a vissza nem térítendő támogatást jelentő szocpol szerepe lehet fajsúlyosabb; a hitelfelvétellel szembeni ellenállás ugyanis továbbra is gyengíti még a kamattámogatott hitelek vonzerejét is.

A vezető elemző megjegyezte, sok múlik ugyanakkor azon, hogy a kormány mikor és milyen formában fogadja el az egyelőre csak tervezetben létező szocpol-módosításokat. A piac beindításában ugyanis – mondta -, a válság óta felhalmozódott körülbelül 200 ezres elhalasztott kereslet aktivizálásában az adásvételek 95 százalékát jelentő használt lakások vásárlására és (nagy családok esetében) bővítésére való kiterjesztés lehet meghatározó.

„Bár a szocpol a gyerekszámhoz kötött támogatás által a fiatal családokat célozza, üdvös hatása ezen bőven túlmutat. A válság alatt nehéz anyagi helyzetbe kerülők ugyanis, akik olcsóbb / kisebb lakásba költözve keresik most a megoldást, a szocpol által élénkülő keresletben könnyebben találhatnak ingatlanjukra vevőt”- összegezte az OTP vezető elemzője.