Környezettudatosak a fővárosi strandok?

Huszonegy fővárosi és Budapesthez közeli uszodát, strandot vizsgált meg környezettudatosság szempontjából a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az élen a Csepeli Strandfürdő végzett, a sereghajtók között a Paskált és a Pünkösdfürdőt találjuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 17. szabo.daniel

Huszonegy fővárosi és Budapesthez közeli uszodát, strandot vizsgált meg környezettudatosság szempontjából a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az élen a Csepeli Strandfürdő végzett, a sereghajtók között a Paskált és a Pünkösdfürdőt találjuk.


A Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt tesztelt. Vizsgálatukból az derült ki, hogy noha a kínálat igen széles, a környezetvédelem és az esélyegyenlőség terén még jócskán van mit fejlődniük a budapesti és főváros környéki strandoknak.

Andacs Noémi, az egyesület munkatársa megkeresésünkre elmondta, összességében igen rosszul szerepeltek a fürdőhelyek, majd meglepőnek nevezte, hogy a manapság már széles körben elterjedt szelektív hulladékgyűjtők mennyire kevés helyen működnek. Hozzátette, az is kritikára adhat okot, hogy az óriási víztömegek melegítésére nagyon kevesen használnak például napkollektorokat, noha az elvárható lenne.

Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia hasznosítása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgálták: külön pontozták a mozgássérültek valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlították össze a pontozás során.

A strandok közül a Csepeli strandfürdő végzett az első helyen, az őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés valamint az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezen szempontoknál sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.

A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére, mivel nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatív energiahasznosítás.

A strandként is üzemelő uszodák közül a 11. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. A sort a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand zárja, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített, viszont az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén jól teljesített.

Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxi-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.

Hatalmas az eltérés a strandok egyidejű befogadóképességében (500 főtől 9000 főig), és építészeti kialakításában (értékes műemlékek, új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is találkozhatunk).

Természetesen a belépőjegyek ára is széles skálán mozog. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegye 2500 forinttól 16.200 forintig alakulhat.

A rangsor letölthető innen.