Kukába dobott gyerekek – A népességszabályozás áldozatai Kínában

Hősnek tartják Kínában a 88 éves Lou Xiaoyinget, miután kiderült róla, hogy élete során több, mint harminc kukába dobott kisgyereket mentett meg a biztos haláltól. Az idős asszony az elmúlt negyven év alatt rendszeresen talált “felesleges”, “létszám feletti” babákat és gyerekeket azokban a szeméttárolókban, ahonnan az élelmet szerezte.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 02. Gyarmati Orsolya

Hősnek tartják Kínában a 88 éves Lou Xiaoyinget, miután kiderült róla, hogy élete során több, mint harminc kukába dobott kisgyereket mentett meg a biztos haláltól. Az idős asszony az elmúlt negyven év alatt rendszeresen talált “felesleges”, “létszám feletti” babákat és gyerekeket azokban a szeméttárolókban, ahonnan az élelmet szerezte. Lou és férje, a 17 évvel ezelőtt elhunyt Li Zin négy gyermeket neveltek fel, a többiek pedig barátokhoz és rokonokhoz kerültek. Lou legfiatalabb “gyermeke” hét éves. Őt hat éve találták meg egy szemetesben.


“Bár már erősen öregedtem, nem tudtam otthagyni a kisfiút, hogy a szemét közt haljon meg. Muszáj volt magamhoz vennem”, mondja Lou a Daily Mail cikkében. “Hazavittem őt, és ma már egészséges és boldog gyerek. A többi gyermekem segít a felnevelésében. A történet 1972-ben kezdődött, amikor egy kislányt találtam az utcán szétszórt szemét között. A biztos halál várt volna rá, ha nem visszük őt haza. Ahogy nőtt és erősödött, olyan boldogságot hozott az életünkbe, hogy rájöttem: nekem ez a hivatásom. Ezeknek a gyerekeknek törődésre és szeretetre van szükségük. Ők mindannyian értékes emberek! Nem értem, hogy képesek arra az emberek, hogy eldobják gyermekeiket?”

Az ország szégyene

Lounak egyetlen vérszerinti lánya van. A most 49 éves Zhang Caiying egész életét az elhagyott babáknak szentelte. Tevékenysége egész Kínában elterjedt. Az országban sok-sokezer kisbabától szabadulnak meg ilyen módon a büntetéstől tartó szülők. Zhang egyik “rajongója” így fogalmazott: “Zhang megszégyeníti a kormányt, az iskolákat és minden olyan embert, aki tétlenül nézi ennek a rengeteg kisgyereknek a halálát. Zhangnak se hatalma, se pénze nincsen, de mégis megmentette ezeket a kicsiket.”

Felesleges gyerekekek

Bár Zhang és Lou valóban nagyon sokat tettek a helyzet javításáért, ennek ellenére továbbra is számtalan kisbaba kerül a szemetesbe, vagy az utcára nap mint nap. A múlt héten járta be a hír az országot, hogy egy átvágott torkú csecsemőt találtak egy nylonzacskóban Liaoning tartomány egyik városában. A kislány valószínűleg azért került a szemetesbe, mert a kínai kormány nem engedi a szülőknek, hogy egynél több gyermeket neveljenek fel, és mivel a fiúk értékesnek számítanak, a lányok viszont értéktelennek, nagyon sok család szabadul meg ilyen módon a megszületett első leánygyermektől annak reményében, hogy a következő “első” gyerek fiú lesz.

A “felesleges” gyermekek megölése óriási probléma a vidéki Kínában, míg a városokban a szülők inkább a gyerekek elhagyását választják “megoldásként”. Az átvágott torkú kislánynak hatalmas szerencséje volt: egy arra járó ember vette észre a zacskót, és először azt hitte, a baba már nem él. Felhívta a rendőrséget, hogy bejelentse: talált egy kislányt, aki nem mozog és lila színű. A kislányt bevitték a kórházba, ahol kiderült, hogy a kisbaba szíve dobog. “Ha még néhány percig a zacskóban marad a kislány, valószínűleg megfulladt volna. Már így is nagyon kevés levegője volt” – mondták a orvosok. A kislány koraszülött volt, valószínűleg a 32-34. héten jöhetett a világra és mindössze 1,4 kilogrammot nyomott. Ha csak egyetlen milliméterrel mélyebb a vágás a torkán, egészen biztosan meghalt volna.

Értéktelen lányok és abortuszdömping

Kína ellentmondásos születésszabályozási politikája 1978-ban lépett életbe, hogy visszaszorítsa a hatalmas arányú népességnövekedést. A szabályozás lényege, hogy a városban élő házaspároknak legfeljebb egy gyermekük születhet. Akik megszegi a szabályt, azoknak pénzbüntetést kell fizetniük. Akik viszont engedelmesen betartják azt, kitüntetést és pénzügyi hozájárulást is kapnak, amíg a gyermek el nem éri a 14 éves kort. A kormány engedékenyebb a vidéki házaspárok és az etnikai kisebbségek esetében. Ezekben az esetekben megengedett a második gyermek vállalása is, ennek ellenére sok szülő mindenáron fiúutódot akar és emiatt sokszor megszabadulnak a lányoktól.  Ha egy vidéki családban a második gyermek is lány, a kormány több gyermeket semmiképpen nem engedélyez. A kínai kormány szerint a szabályozásnak köszönhetően 400 millió gyermek születését sikerült megakadályozni. A rendszert kritizálók elítélik a kínai születésszabályozás rendszerét, azzal vádolva a kormányt, hogy abortuszra kényszeríti a nőket. Annak ellenére, hogy az újszülöttek megölése illegális, a lány babák meggyilkolása és a leánygyermekek bejelentésének elmulasztása széles körben elterjedt, különösen vidéken. Az abortuszok száma Kínában meghaladja a napi 35 ezret.

Az eredeti cikkben található fotókat itt nézhetitek meg!