Lakásvásárlás – a jogi buktatók

Manapság megtalálni a tökéletes otthon nem könnyű feladat, ám akkor sem nyugodhatunk meg, ha végre rábukkantunk a megfelelőre. Szerződéskötés, előleg és foglaló, földhivatali bejegyzés, közműdíjak és birtokbavétel – csak hogy a lényegesebb pontokat említsük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 28. bencze.aron

Manapság megtalálni a tökéletes otthon nem könnyű feladat, ám akkor sem nyugodhatunk meg, ha végre rábukkantunk a megfelelőre. Szerződéskötés, előleg és foglaló, földhivatali bejegyzés, közműdíjak és birtokbavétel – csak hogy a lényegesebb pontokat említsük.


Elsőként két alapfogalmat érdemes megkülönböztetni, sokan ugyanis nem pontosan vannak tisztában velük: a foglaló az, ami nem jár vissza, ha a vevő visszalép az üzlettől, amennyiben viszont az eladó gondolná meg magát, abban az esetben a foglaló összegének duplája jár a vevőnek. A foglaló általában a vételár 10 százaléka szokott lenni. Előleg esetében nincsen ilyen jogi következmény. Figyeljünk arra, hogy tanúk által aláírt papír nélkül semmiképp ne adjunk ki pénzt a kezünkből!

Körültekintő szerződéskötés

Ezen a lépésen semmiképpen ne próbáljunk spórolni, mindig kérjük ügyvéd segítségét. Néhány szemeszter a jogi egyetemen nem elég, ahogy az sem, ha a sógor már három házat vett, és kívülről tudja, mi kerül bele a szerződésbe. A magyar jogszabályok alapján a vevő fél feladata az ügyvéd megbízása, és a nagyobb biztonság érdekében tartsuk is magunkat ehhez. Amennyiben az eladó is ragaszkodik az ügyvédjéhez, nem probléma, hiszen két szakember nagyobb biztonságot eredményez. Minden esetben tüzetesen olvassuk át a szerződést személyesen, és addig semmiképpen se írjunk alá semmit, amíg nem értünk egyet minden pontjával.

Rendkívül fontos megbizonyosodni arról, hogy az ingatlant nem terheli semmilyen jog, kötelezettség, valamint arról, hogy az eladók a valós tulajdonos. Minderről egyedül a tulajdoni lap szolgáltat hiteles információt. Mindig pontosan tisztázzuk a fizetési feltételeket és azt, hogy mennyi volt a foglaló összege, amit már kifizettünk, és ami az eredeti vételár részét képezi.

Közműcégek és földhivatal

Semmilyen esetben ne feledkezzünk meg a közműcégek átíratásáról sem. Minden szolgáltatótól egyenként szerezzünk be úgynevezett nullás számlát, ami azt bizonyítja, a tulajdonosnak nincsen elmaradása. Érdemes a közművek átírásánál mindkét félnek jelen lennie.

Az ingatlan bejegyzése a földhivatalnál történik. Az erről szóló kérelmet a szerződés megkötésétől számított 30 napon kell benyújtani az ingatlan fekvése szerinti körzeti földhivatalhoz. Az ügyvéd elkészíti és ellenjegyzi a szerződést, majd a felek képviseletét a földhivatal előtti eljárásban ellátja. A bejegyzés ideje körülbelül egy hónap, az eljárás összege pedig 6600 Ft/ingatlan.  

Az ingatlan tényleges birtokbavétele a szerződés létrejötte után, az átadás-átvétel időpontjában történik meg.