Láncba fűzik a Kárpát-medence családjait

Pénteken Budapesten aláírták a Családlánc elnevezésű szervezet alapító nyilatkozatát. A magyar és határon túli szerveződések együttműködésével megvalósult kezdeményezés célja az, hogy minden Kárpát-medencei családot elérjenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 11. szabo.daniel

Pénteken Budapesten aláírták a Családlánc elnevezésű szervezet alapító nyilatkozatát. A magyar és határon túli szerveződések együttműködésével megvalósult kezdeményezés célja az, hogy minden Kárpát-medencei családot elérjenek.


A parlamentben tartott alakuló kongresszuson két minisztérium államtitkárai, illetve magyar és határon túli családos szervezetek képviselői vettek részt. A civilek a kezdeményezés megkülönböztetett jelentőségéről beszéltek, a politikusok annak időszerűségét hangsúlyozták.
Asztalosné Zupcsán Erika, a Nefmi helyettes szakállamtitkára leszögezte, a családok megerősödésével a nemzetet összetartó erő is nő. A politikus úgy vélte, el kell érni, hogy a házasságot nagyobb tisztelet övezze, a gyermekvállalást pedig ösztönözni kell, az ezek által megerősödő családok ugyanis a magyarság megmaradásának alapja.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár párhuzamot vont egy család élete és a nemzet sorsa között. Mint kiemelte, egy família életét hasonló krízisek tördelik, mint egy nemzetét, ezeken viszont úrrá kell lenni, meg kell oldani a problémákat, ez fennmaradásunk záloga.
Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a civil szerveződések fontosságáról beszélt. Megjegyezte, hogy míg a kormányzat a megfelelő jogszabályok törvénybe foglalásával tehet a nemzet erősödéséért, addig a civil szervezetek a gyakorlati munkát végzik el: az ő feladatuk a családok mellett állni a mindennapokban.

A „láthatatlan” segítők munkájának felbecsülhetetlenségét méltatta a Nagycsaládosok Országos Szövetsége vezetője. Hangsúlyozta, hogy ezen önkéntesek „arctalanok” ugyan, nem jelennek meg a nyilvánosság előtt, az általuk kapott támogatás azonban nélkülözhetetlen a  jó ügy előbbre vitelében.

A Családlánc létrehozásában oroszlánrészt vállaló Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke elmondta, a hosszú évek alatt megtanultak megfelelően együttműködni, a mostani kezdeményezés ezt fogja még szorosabbra fűzni. Sallay Teréz kitért arra, tisztában vannak azzal, hogy régiós szinteken mennyire eltérő lehetőségeik vannak – főként anyagi szempontból – az egyes közösségeknek, ezeket – mondta – lehetőség szerint közelíteni kell. A Családlánc létrejötte mérföldkő, e munka nélkül „pusztulásra lennénk ítélve” – zárta szavait.