Látványos animáció – így zajlik a pápaválasztás

Egy vatikáni bádogkéményből felszálló füstoszlop adja hírül a világnak, hogy a Sixtus-kápolnában kulcsra zárt bíborosok megválasztották-e vagy sem az új pápát. A fekete színű füst azt jelenti, hogy még nem, a fehér füst pedig azt, hogy megtalálták az egyház új vezetőjét. A félreértések elkerülésére, a füst színezésére néhány éve külön kályhát állítottak üzembe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 12. Paulik András

Egy vatikáni bádogkéményből felszálló füstoszlop adja hírül a világnak, hogy a Sixtus-kápolnában kulcsra zárt bíborosok megválasztották-e vagy sem az új pápát. A fekete színű füst azt jelenti, hogy még nem, a fehér füst pedig azt, hogy megtalálták az egyház új vezetőjét. A félreértések elkerülésére, a füst színezésére néhány éve külön kályhát állítottak üzembe.


2005. április 19-én, este hat óra előtt néhány perccel hiába nézte a Szent Péter téren összegyűlt tömeg a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füstöt, ugyanis nem tudta megállapítani, milyen a színe. Pedig Joseph Ratzinger pápává választását adta hírül. A füst először fekete koromfelhőre emlékeztetett, majd piszkos szürkévé változott, utána világosabbnak tűnt, de fehérnek nem lehetett nevezni.

Hogyan folyik a konklávé? A HIHETETLENÜL LÁTVÁNYOS ANIMÁCIÓHOZ KATTINTS IDE!

A kéményre meredő százezer hívő, valamint a közel hétezer tudósító és operatőr lélegzetét visszatartva figyelte a füstöt, hátha meg tudja állapítani, pontosan milyen színű. Még a kéményre a legjobb rálátást nyújtó tetőteraszon álló Alessio Vinci CNN-tudósító is bizonytalanul várt azt remélve, hogy talán a füllhallgatóján a stúdióból súgnak neki.

“Ez fehér! Fehér a füst!” – kiabálták ki a térre a dermedten álló újságíróknak a vatikáni sajtóközpontból. Így derült ki, hogy fehér füst szállt fel, a bíborosok megválasztották az új pápát, akinek nevét nem sokkal később a Szent Péter bazilika központi lodzsájáról mondták be.

A már több konklávét megélt olasz vatikáni tudósítók félig tréfásan azt szokták mondani: a füst színét nehezebb kitalálni, mint azt, hogy ki lesz a pápa.

A Sixtus-kápolnában az új egyházfő személyéről döntő bíborosok szavazócéduláit minden voksolási kör után elégetik a kápolna sarkában levő százéves öntöttvas kályhában. Ebből egy rézcső vezet fel a Michelangelo freskóival díszített fal mentén.

A sikertelen szavazások után fekete füst emelkedik fel a kápolna kéményéből. Utána azonban nem tisztítják ki sem a kályhát, sem a kéményt, így a sikeres szavazásnál is a várt fehér füst helyett koszos szürke emelkedik fel.

A XVI. Benedek megválasztása körüli zavar miatt – amikor nehezen lehetett eldönteni, hogy milyen színű füst szállt fel – 2005-ben egy másik kályhát is üzembe helyeztek. Az ezzel megbízott vatikáni dolgozók ebben égetik el a füstöt színező füstölőrudakat. E második kályha füstje az elégetett szavazócédulák füstjével közös csövön távozik, és ugyanúgy a kamerák kereszttüzében lévő bádogkéményen át jut ki a külvilágba.

1978-ban augusztusban és októberben is pápavűéasztást tartottak, melyeken I. János Pál és II. János Pál követte egymást.

Az augusztusi konklávén résztvevő olasz bíborosok visszaemlékezései szerint akkor a vaskályha meg is repedt és a füst elöntötte a Sixtus-kápolnát.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő most ígéretet tett arra, hogy a füst színe jobban fog látszani. Sikeres szavazás után a fehér füsttel egy időben a Szent Péter bazilika harangjai is megkondulnak.

Nem könnyebb feladat megérteni a visszhangzó Szent Péter téren az új pápa latinul bejelentett nevét sem.

Joseph Ratzingernek a Sixtus-kápolnában való megválasztása után kevesebb mint egy órával a Szent Péter bazilika homlokzati lodzsáján megjelent a bejelentést tevő protodiakónus bíboros. A hagyomány szerint a következőket mondta: “Annuntio vobis gaudium magnum, habemus Papam, eminentissimum ac reverendissimum dominum, dominum Josephum…” – tehát elsőként az új pápa keresztnevét lehet megtudni. Így folytatta: “Sanctae Romanae Ecclesiae cardinalem Ratzinger” – vagyis ezután következik az új pápa családneve. A bejelentést így fejezte be: “qui sibi nomen imposuit Benedictum XVI.” – ebből kiderült az új pápa által választott név is.

Persze nagyon fontos, hogy a mostani protodiakónus bíboros, aki a francia Jean-Louis Tauran lesz (hacsak a konklávén nem választják meg pápának), érthetően ejtse ki az új egyházfő nevét.