Másfél hónap múlva parlament elé kerülhet a csődvédelmi törvénytervezet

Már készül a családi csődvédelmi törvény normaszövege. A bajbajutott adósok „utolsó mentsvárának” szánt intézkedés egy-másfél hónap múlva kerülhet a parlament elé, az előterjesztők 2014-es bevezetést szeretnének – tudta meg lapunk Bagdy Gábortól, a KDNP alelnökétől, főpolgármester-helyettestől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 02. szabo.daniel

Már készül a családi csődvédelmi törvény normaszövege. A bajbajutott adósok „utolsó mentsvárának” szánt intézkedés egy-másfél hónap múlva kerülhet a parlament elé, az előterjesztők 2014-es bevezetést szeretnének – tudta meg lapunk Bagdy Gábortól, a KDNP alelnökétől, főpolgármester-helyettestől.


Hosszú hónapok óta dolgoznak a kereszténydemokraták a családi csődvédelemről szóló jogszabály tervezetén, lapunk értesülése szerint immár a normaszöveget fogalmazzák, jelen állás szerint egy-másfél hónap múlva parlament elé is kerülhet.

A KDNP-s Bagdy Gábor megkeresésünkre elmondta, céljuk az, hogy 2014-től hatályba lépjen, illetve már intézményi szinten is alkalmazható legyen a bajbajutott adósok „utolsó mentsvárként” szolgáló jogszabály.

Az alelnök kiemelte, a számos kormányzati segítséggel együtt is igen sok családot érint a különböző devizahitelek terhe, a jelen tervezettel azokon kívánnak segíteni, akiknek van esélyük hiteleik rendezésére. A pontos feltételek egyelőre nem ismertek, de úgy tudjuk, azok vehetik majd igénybe az állami segítséget, akik hosszú távon együttműködőek mind a hitelezővel, mind az állami csődgondnokkal (az elnevezés egyelőre nem eldöntött), illetve rendelkeznek olyan vagyonnal, munkahellyel, ami potenciálisan hordozza a rendezés lehetőségét.

Fontos – emelte ki ugyancsak Bagdy Gábor -, hogy a segítség nem anyagi juttatásról szól, hanem szakszerű segítségről: a csődgondnok életvezetési tanácsokkal, pénzügyi tanácsadással segíti a bajba jutott családot, illetve közvetít a bank és az adós közt a kilakoltatás nélküli rendezés érdekében. Minden szereplő abban lesz érdekelt, hogy megnyugtató megoldás szülessen: a hitelesnek azt kell bizonyítania a bank felé, hogy elkötelezett a rendezés felé, a banknak pedig megértőnek kell mutatkoznia a törlesztés időpontja, illetve nagysága szempontjából.
Aláhúzta, olyan embereknek kívánnak segíteni, akik maguk is meg akarják oldani a problémájukat, és ehhez valamiféle erőforrással is rendelkeznek.

A KDNP-s politikus kérdésünkre világossá tette, hogy elvi egyetértés van az előterjesztésről a nagyobbik kormánypárttal, a részletekről azonban a probléma bonyolultsága miatt folyamatos az egyeztetés, még számos nyitott kérdés van. Példaként említette, kérdés még, milyen mértékű adóssággal lehet majd beszállni a rendszerbe, vagy, hogy mekkora vagyonnal kell rendelkeznie az adósnak.

Amennyiben a parlament támogatandónak ítéli a tervezet, az első időszakban egy szűk, jól körülhatárolható társadalmi csoporttal kezdenék a csődvédelmet, majd ezt szélesítenék lépésenként, folyamatosan. Erre azért van szükség, mert a tervezett rendszer teljesen egyedülálló, vagyis menet közben derülhetnek ki pontosításra szoruló részei.