Megfordul, becsapódik, felrobban, eltűnik?

Emberek milliói várják rettegve december 21-ét, hiszen a híresztelések szerint aznap megsemmisül a Föld. A NASA a leggyakoribb kérdésekre válaszolt, ezekből szemezgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 04. Gyarmati Orsolya

Emberek milliói várják rettegve december 21-ét, hiszen a híresztelések szerint aznap megsemmisül a Föld. A NASA a leggyakoribb kérdésekre válaszolt, ezekből szemezgettünk.


Véget ér a világ decemberben?

Nem ér véget. Bolygónk remekül elboldogult mindenféle körülmények között az elmúlt négymilliárd évben és a hiteles, szavahihető tudósok pontosan tudják, hogy semmiféle veszély nem fenyegeti a Földet 2012-ben.

Honnak származnak a 2012-es világvége-jóslatok?

A történet egy Nibiru nevű bolygóval kezdődött, amelyet állítólag a sumérek fedeztek fel. Erről az égitestről kezdték el terjeszteni, hogy a Földbe csapódik idén decemberben. A dátum eredetileg 2003 májusa volt, de mivel akkor nem történt semmi, az egész sztorit mozgató egyének idén december 21-re “módosították” a Föld végének időpontjátát, amely egyben a maja naptár téli ciklusának vége is.

Valóban vége van a maja naptárnak 2012 decemberében?


Csak annyira, ahogy bármelyikünk falinaptára az év véget jelöli minden december 31-én… Ez a dátum a maja történelem egyik szakaszának végét jelezte eredetileg, de ahogy mi is újrakezdjük a számolást minden év január 1-jén, ez a majáknál is megtörtént.

A NASA egyetért azzal, hogy december 23-25 között teljes sötétség borul a világra?

Egyértelműen nem. Sem a NASA, sem más tudományos szervezet nem jósol semmiféle sötétséget. A hamis “jelentések” ebben a témakörben azt állítják, az univerzum valamiféle kiegyenlítődése okoz majd feketeséget napokig. Ilyen kiegyenlítődésről azonban a tudósok nem tudnak.

Újrarendeződhetnek naprendszerünk bolygói? Érinteni fogja ez a Földet?

Az elmúlt évtizedekben nem volt bolygóátrendeződés és ha még elő is fordulna most ilyen, a Földre tett hatása elhanyagolható lenne. 1962-ben volt egy komolyabb bolygómozgás és 1982-ben, valamint 2000-ben is megfigyeltek ilyesmit. A Nap és a Föld minden decemberben pontosan a Tejútrendszer centrumába kerül, de mivel egy teljesen átlagos, évente előforduló eseményről van szó, semmiféle következménye nincsen.

Létezik a Nibiru, más néven X bolygó, vagy az Eris, amely egyre közelebb ér a Földhöz?

A Nibiru és a hasonló történetek pusztán a fantázia szüleményei. Ha valóban létezne, a csillagászok az elmúlt évtizedben már nyomon követték volna mozgását és mostanra szabad szemmel is láthatóvá kellett volna válnia. Nyilvánvaló azonban, hogy ilyen bolygó nincs. Ezzel szemben Eris nevű égitest van, de naprendszerünk szélén foglal helyet és legfeljebb négymilliárd mérföldnyire közelítheti meg a Földet.

Mi az a pólusváltás-elmélet? Igaz, hogy néhány nap múlva a Föld ellenkező irányba fog forogni emiatt?

Elképzelhetetlen, hogy a Föld ellenkező irányba kezdjen forogni. Számos természeti katasztrófával foglalkozó oldal azzal riogatja az embereket, hogy összefüggés van  a mágneses polaritás és a Föld forgásának iránya között. Pólusváltás valóban elő szokott fordulni 400 ezer évenként, de ez a jelenség eddig sem jelentett veszélyt a Föld élőlényeire nézve és elkövetkező párezer évben amúgy sem fog megtörténni.

Igazak a híresztelések a bolygónkat is veszélyeztető óriási szoláris viharokról?

A szoláris aktivitásnak kiszámítható a ciklusa, nagyjából minden 11. évben érzékelhető komolyabban. Ilyenkor zavarok léphetnek fel a műholdkapcsolatokban, de egyébként 2012-re nézve semmiféle ehhez kapcsolódó veszélyforrásról nem tudunk. A legközelebbi ún. szolár-maximum valóban 2012 és 2014 közé tehető, de átlagos lesz, nem jelentősebb, mint a megelőzőek.