Megszólalt egy túlélő: Breivik “nevetett és örömmel gyilkolt”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 10. bencze.aron

Megkezdődtek a tanúk meghallgatásai Anders Behring Breivik tárgyalásán, a férfi 69 embert gyilkolt meg tavaly júliusban a norvég Utoeya szigetén. Az első tanú, Tonje Brenna leírta a támadás során keletkezett pánikot, és elmondta, hogy Breivik a gyilkolászás során az „öröm hangját” hallatta.


Breivik még korábban beismerte, hogy 77 embert gyilkolt meg Utoeya szigetén és oslói bombarobbantás során, de tagadja felelősségét, állítása szerint ugyanis „önvédelemből” cselekedett. Breivik szerint Norvégia védelmében harcolt a multikulturalizmus és a bevándorlás ellen. Szerinte a munkáspárti ifjúsági találkozó, ahol a mészárlást elkövette, egy legitim célpont volt, mivel ők a multikulturalizmust támogatják.

Tonie Brenna, a Munkáspárt ifjúsági tagozatának vezetője szervezte a tábort. A 24 éves fiatal lány úgy élte túl a támadást, hogy halottnak tettette magát. Brenna a bíróságon elmondta, hogy a tábor vezetőségével együtt éppen egy találkozót hívtak össze, amikor értesültek az oslói robbantásról, amikor tűzijátékhoz hasonló hangokat hallott. „Épp telefonáltam és azt mondtam a telefonba: valakinek nagyon rossz humora van, hogy ezzel hülyülnek. Aztán futni kezdtem arra a helyre, ahol úgy gondoltam, hogy petárdáznak. Ahogy kanyarodott az út, a kávézó épülete mögött kettő vagy három ember előttem a földre zuhant. Azonnal arra gondoltam, hogy lelőtték őket és belekiabáltam a telefonba: Lövöldöznek Utoeya szigetén!”

Brenna a norvégiai televíziónak korábban elmondta, hogy Breivik diadalittasan nevetett és kiáltozott, miközben körbejárta a szigetet és lelőtte áldozatait. Szerdán meghallgatják még Oddvar Hansen-t, hajótulajdonost, aki túlélőket mentett ki a tóból és Bjoern Ihler-t, aki úgy tudott megmenekülni, hogy elúszott a szigetről.

A bíróság múlt hét pénteken hallgatta meg a halottkémek jelentéseit. 69 fiatal halt meg a kis szigeten, 67-et lelőtt Breivik, 1 lezuhant és 1 személy pedig megfulladt. Az áldozatok átlagos életkora 18 év volt.