Melyik sonka túl nyálkás?

A húsvét előtt megvizsgált több mint ötven sonkában nem talált veszélyes baktériumot az ellenőrzést végző hatóság. A sótartalommal azonban két terméknél voltak gondok, a kóstolóteszten pedig tizenegy megbukott. Egy termék kapott elfogadhatatlan minősítést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 31. szabo.daniel

A húsvét előtt megvizsgált több mint ötven sonkában nem talált veszélyes baktériumot az ellenőrzést végző hatóság. A sótartalommal azonban két terméknél voltak gondok, a kóstolóteszten pedig tizenegy megbukott. Egy termék kapott elfogadhatatlan minősítést.


A március közepén megalakult Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a húsvétot megelőző hetekben ellenőrizte a boltokban kapható sonkákat. A kiemelt ellenőrzés keretében a sonkák mellett olyan hústermékeket is vizsgált a hatóság,  amelyek népszerűek  a húsvéti szezonban, például főtt, füstölt kötözött comb; füstölt, főtt darabolt tarja. Az ellenőrzés során több mint 25 különböző gyártótól és üzlettől 53 terméket vizsgáltak meg, ez 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett, 51 termék esetén kedveltségi vizsgálatot is végzett a hatóság.

A laborvizsgálatok során kiderült, hogy egyik termékben sem volt szalmonella- vagy lisztériabaktérium. A vizsgált termékekben nem mértek határérték feletti  benzo(a)pirén-tartalmat. Utóbbi anyag füstöléskor keletkezik, amely bekerülhet a sonkákba, és a megengedett határérték felett rákkeltő hatású.

A hatóság 51 terméknél kóstolótesztet is végzett: az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokat nézték a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.