Mennyit fogsz fizetni a bölcsiért?!

Egy karácsony előtt, december 20-án hajnalban elfogadott törvénymódosítás értelmében fizetőssé válnak a bölcsődék Magyarországon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 29. bencze.aron

Egy karácsony előtt, december 20-án hajnalban elfogadott törvénymódosítás értelmében fizetőssé válnak a bölcsődék Magyarországon.


December 20-án hajnalban az Országgyűlés elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat keretében, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó.

A törvénymódosítás teljes szövege ezen a linken található, katt! (59. oldal).
Az étkezésen felül további gondozási díj kérhető a bölcsődékben, melynek összege legfeljebb az egy főre eső jövedelem 25%-a lehet.
Elérhető már olyan cikk is az interneten, amely a fenti rendelkezés alapján konkrét számításokat is közöl, de ezekről az összegekről közzétett hivatalos tájékoztatás még nem található.
Az említett cikk itt olvasható, katt!

A most elfogadott módosításokat a kormány novemberben már támogatta, a BDDSZ (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) már ekkor megfogalmazta fenntartásait.

Idézet a BDDSZ novemberi közleményéből:

“Kifejezetten apolitikus lépésnek tartjuk a bölcsődei térítési díj emelést, egy olyan politikai erő irányítása esetén, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését tűzte a zászlajára! (…) A jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével nagy réteg számára megfizethetetlenné válik az ellátás; következményként az anyák kényszerből otthon maradnak a gyermekkel, ami nem kedvez a női foglalkoztatásnak.”

Kiknek lesz továbbra is ingyenes a bölcsődei ellátás?

– Ahol három, vagy annál több gyereket nevelnek
– azoknak, akik olyan gyermeket nevelnek, aki gyermekvédelmi kedvezményben részesül
– fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyerek nevelése esetén

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.