Mennyit repülhet egy várandós nő?

A terhesség alatti utazás számos kockázattal jár, ezért indulás előtt minden esetben érdemes gondosan mérlegelni és felkészülni a lehetséges vészhelyzetekre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 04. bencze.aron

A terhesség alatti utazás számos kockázattal jár, ezért indulás előtt minden esetben érdemes gondosan mérlegelni és felkészülni a lehetséges vészhelyzetekre.


A British Medical Journalben közölt összefoglaló szerint a a terhesség második trimesztere a legbiztonságosabb az utazásra. Amennyiben a várandósnak kételyei vannak az utazás biztonságát illetően, mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával, aki az egyéni körülmények ismerete alapján tud tanácsot adni.

Repülés terhesen

A repülés nem tiltott, de vannak veszélyei. A repülés a kutatások szerint növeli a vetélés és a koraszülés kockázatát, ezért hosszabb (több mint két-három órás) repülőutak nem javasoltak terhesen. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a várandós nő utazás közben rendszeresen mozgassa meg végtagjait, sétáljon egy keveset az utastérben, hogy elkerülje a lábak vénáiban a vér pangását, ami fokozza a vérrögképződés esélyét. A brit szaklap ajánlása szerint problémamentes terhesség esetén a 28. hétig nincs akadálya a repülős utazásnak. A 28. hét után a kezelőorvos igazolása szükséges a szülés várható idejéről, illetve arról, hogy a terhesség komplikációmentes.

A repülőgépen a kozmikus sugárzás erősebb, mint a tengerszinten, de egy-egy repülőút során ez még mindig olyan alacsony sugárdózist jelent, amely nem jelent veszélyt. A rendszeresen repülővel utazó várandósoknál azonban érdemes ezt is figyelembe venni, egyénileg kiszámítani az anyát érő összsugárzás mennyiségét, és mérlegelni ennek lehetséges veszélyét.

Repülőgépen utazva az oxigénnel telített hemoglobin aránya a vérben (az oxigénszaturáció) alacsonyabb. Egészséges terheseknél ez nem okoz problémát, veszélyessé akkor válhat, ha a várandósnak valamilyen szív- vagy érrendszeri problémája is van, vagy vérszegénységben szenved; ilyenkor a vérszegénységet még az utazás előtt érdemes kezelni.