Mesedélután felnőtteknek – képriport a Korda Filmstúdióból

Robbantott már fel csatahajót? Szinkronizált már filmjelenetet? Tudja, hogyan utánozzák a lódobogást? A Családháló újságírója a helyszínen ismerkedett meg a filmgyártás rejtelmeivel, és kapott betekintést a technika fejlődéséről is. Egy picit lerántották a leplet az illúzió nagymestereiről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 23. bencze.aron

Robbantott már fel csatahajót? Szinkronizált már filmjelenetet? Tudja, hogyan utánozzák a lódobogást? A Családháló újságírója a helyszínen ismerkedett meg a filmgyártás rejtelmeivel, és kapott betekintést a technika fejlődéséről is. Egy picit lerántották a leplet az illúzió nagymestereiről.


Méteres vastagságú bronzoszlopok, hatalmas kétszárnyas kapuk, csipkézett városfal – a reneszánsz Róma meghatározó elemei. Megelevenedik előttünk a történelem. Sajnos nem egy időutazás részesei vagyunk, és bár lenyűgöző látványban van részünk, egy óvatlan mozdulat mégis visszarepít minket a valóságba. Néhány apró kocogtatás az oszlopon, és kiderül: minden, amit látunk talmi.

Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontjában, a Korda Filmparkban ácsorgunk Budapesttől mindössze 30 km-re, Etyeken. A tűző nap nem kímél sem embert, sem díszletet. A kétszáz méterrel arrébb található New York-i utcát például évek óta emészti a természeti erő. A látvány ennek ellenére csodaszép, maga a Stúdió is ennek a díszletnek köszönheti hírnevét, Az aranyhadsereg (Hellboy 2. – The Golden Army) című filmet forgatták itt 2007-ben. Az utcarészlet azóta is a helyén maradt – mint megtudtuk, olcsóbb időnként renoválni, mint lebontani – és számtalan eseménynek szolgált helyszínéül. Reklámfilmeket forgatnak, olykor bulikat rendeznek, sőt esküvői fotózás is szerepel a portfólióban.

Leleményes. Ahogy a látogatóközpont falán található George Cukor idézet is tartja: „Nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenni”. Nos, Etyeken valóban próbálnak megfelelni ennek az elvárásnak. Az évek óta jó kihasználtsággal működő Filmpark többek között A Borgiák (The Borgias) és A katedrális (The Pillars Of The Earth) című TV-sorozatoknak biztosított helyet, és egy ideje már érdeklődők számára is nyitottá vált.

A közel két és fél órás túra első részét a korábban említett felépített díszletek – New York-i utca, reneszánsz Róma – teszi ki, ezt követően pedig irány az 1400 nm-es zárt terű kiállító terem, ahol egy igazán kerek képet kaphatunk a filmgyártás történetéről és rejtelmeiről egyaránt. Többek között választ kaphatunk arra, miképp trükközhetünk a vásznon az emberek magasságával, hogyan ostromolhatunk meg egy csatahajót és milyen hangokat adhatunk ki egy üres kókuszdióhéj segítségével. A magával ragadó kiállítást tovább színesíti az elmúlt évtized technikai fejlődését bemutató szoba, a Vuk eredeti rajztervei és a maszkkészítés rejtelmeit taglaló terem.

Igény esetén még egy rövid játékfilm készítésében is részt vehetünk, és belekóstolhatunk a forgatások hangulatába, a színészek és a forgató stábtagok munkájába. A program során a résztvevők a kapott forgatókönyv és a rendező utasításai alapján, a szükséges technikai eszközök, jelmezek, kellékek, díszletelemek segítségével aktív részesei lehetnek saját filmjük elkészítésének, akár stábtagként, akár színészként. Ugyancsak lehetőség nyílik egy körülbelül negyedórás filmrészlet szinkronizálására is.

Etyeken remek kóstolót kapunk a filmkészítés varázslatos világából, és bár ezt követően egészen biztosan jó ideig nem leszünk képesek naiv szemmel végignézni egy filmet, az ilyen illúziórombolásért megéri utazni!