Metadont a babának!

A csecsemőosztályon felsír egy kisbaba. A nővér odasiet hozzá, megsimogatja, majd óvatosan metadont fecskendez a szájába. A kicsinek elvonási tünetei vannak, amiktől nagyon szenved. Keze-lába remeg, görcsöl, tekintete riadtan rebben ide-oda. Alig tud aludni, mozgása szétesett, már-már hiperaktív. Édesanyja komoly fájdalomcsillapítókat szedett a várandósság előtt, és dependenssé vált. Gyermeke már gyógyszerfüggőként jött a világra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 09. Gyarmati Orsolya

A csecsemőosztályon felsír egy kisbaba. A nővér odasiet hozzá, megsimogatja, majd óvatosan metadont fecskendez a szájába. A kicsinek elvonási tünetei vannak, amiktől nagyon szenved. Keze-lába remeg, görcsöl, tekintete riadtan rebben ide-oda. Alig tud aludni, mozgása szétesett, már-már hiperaktív. Édesanyja komoly fájdalomcsillapítókat szedett a várandósság előtt, és dependenssé vált. Gyermeke már gyógyszerfüggőként jött a világra.


Amikor egy nő várandós, szinte minden, amit a szervezetébe juttat bekerül a magzat véráramába, legyen az étel, ital, koffein, nikotin, alkohol, gyógyszer vagy kábítószer. Gyakori példa, hogy egy nő az orvosa javaslatára nagyon erős – kizárólag receptre kapható – fájdalomcsillapítókat kezd használni egy egészségügyi problémájára, de annyira rászokik a gyógyszerekre, hogy nem tudja abbahagyni szedésüket még akkor sem, amikor várandós. Ilyenkor a magzat maga is gyógyszerfüggővé válik, és megszületése után kis idő elteltével jelentkeznek rajta az elvonási tünetek (NAS – újszülött elvonási szindróma).

Tünetek

A NAS tünetei teljesen megegyeznek a felnőttkori elvonási szindrómákkal, azonban egy újszülött esetében az adott szerről történő “lejövésnek” sokkal traumatikusabb és komolyabb hatásai lehetnek, mint egy felnőtt embernél. Az egyik legszembetűnőbb jele a függőséggel világra jövő babáknál a kis testsúly. Minél kisebb egy újszülött, annál kevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek, a betegségeknek, ha pedig különböző drogok, gyógyszerek, stb. hatása alatt is áll, még nehezebb dolga van.

A drogfüggő babák rendkívül ingerlékenyek. A legkisebb kellemetlenséget sem tolerálják, sokszor elég bármilyen hétköznapi hanghatás ahhoz, hogy megijedjenek, sírni kezdjenek. Alvásuk nyugtalan és rendszertelen, mozgásuk szétesett, nem tudnak nyugodtan feküdni. Sokszor megy a hasuk, gondjaik vannak a táplálkozással, s időnként légzési nehézségek is fellépnek náluk. Gondozóiknak hatalmas türelemre van szükségük amíg a függőséget okozó szer teljesen kiűrül a kicsik szervezetéből.

Bár az elvonási tünetek – a függőség mértékétől függően – akár néhány hét alatt megszűnhetnek, a függőség hosszú távon is kihatással lehet egy baba életére. A mozgás jóval fejletlenebb, illetve lassabban fejlődik, mint a kortársaknál, miközben a gyermek szociálisan sem lesz nagyon nyitott. Az egykor drogfüggőként született gyermekek nagy számánál alakulnak ki viselkedészavarok, mire elérik az iskolás kort: nem képesek egy helyben ülni, koncentrálni, beilleszkedni, s ezeket a problémákat sokszor csak terápiával lehet orvosolni, vagy – rosszabb esetben – gyógyszeres kezeléssel.

Egyre többen vannak

Sajnos a statisztikák szerint évről évre több újszülöttnél figyelhetők meg elvonási tünetek. A szakemberek szerint ennek többek között az az oka, hogy mind nagyobb számú nőnél alakul ki dependencia az orvos által felírt gyógyszereket illetően. Magyarországon nincs adat arról, vajon hány ilyen eset történik évente, az azonban bizonyos, hogy pl. az Egyesült Államokban az elmúlt egy évtizedben háromszorosára nőtt a NAS-t produkáló újszülöttek aránya.

Ezeknél a szerencsétlen kisbabáknál sokszor éppúgy metadont használnak a leszoktatás során, mint a felnőtteknél. A metadon opioid-tartalma miatt maga is kábítószernek számít, de az egészségügyben már régóta alkalmazzák, mivel megfelelő adagolása segít megszüntetni az elvonási tüneteket. A fokozatos leszoktatás azért fontos, mivel az erős elvonási tünetek esetében a függőséget okozó szer teljes megvonása akár halált is okozhat, így – jobb híján – droggal és odafigyeléssel, lassan “hozzák le” a függő babákat az adott szerről.

Egy gyógyszerfüggő kisbaba édesanyja egy iskolai buliban próbálta ki először azt a – receptköteles – fájdalomcsillapítót, amelyre aztán pillanatok alatt rászokott. A függőség szinte minden pénzét felemésztette. Többször megpróbált leszokni, így pontosan ismeri, milyen érzés elvonási tünetekkel együtt élni, s most lelkiismerettől gyötörve nézi, mint megy végig fia is ezen a rendkívül fájdalmas és traumatikus időszakon. Várandóssága alatt metadont szedett, mivel az orvos figyelmeztette: ha enélkül, “tisztán” próbál meg leszokni, az a magzat életébe kerülhet. “Olyan szörnyű, amit tettem – mondja az édesanya. “Nem így terveztem ezt az egészet…jó anya akartam lenni.”