Milliárdos hajolgatók

Mintegy 3 ezer tonna illegálisan lerakott hulladéktól sikerült megtisztítani Magyarország különböző pontjait az idei TeSzedd! akció keretében. A szervezők még összesítik az adatokat, de becsléseik szerint 150-200 ezer ember hajolgatott, 1500 helyszínen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 11. szabo.daniel

Mintegy 3 ezer tonna illegálisan lerakott hulladéktól sikerült megtisztítani Magyarország különböző pontjait az idei TeSzedd! akció keretében. A szervezők még összesítik az adatokat, de becsléseik szerint 150-200 ezer ember hajolgatott, 1500 helyszínen.


Pontos adat még nincs, de az előzetes összesítések szerint országosan hétszáznál több településen, mintegy 1500 helyszínen 150-200 ezer ember jelent meg a TeSzedd! szemétszedési pontokon, és tisztította meg az adott területet az illegálisan lerakott hulladékoktól – tájékoztatott lapunk megkeresésére az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szóvivője. Török Szabolcstól megtudtuk, a június első szombatján bonyolított eseményre 110 ezren regisztráltak előre, de a helyszíneken további több tízezren csatlakoztak.

A középkorúak voltak a legaktívabbak

Szinte valamennyi korosztály képviseltette magát: az iskoláskorúaktól kezdve a felnőtteken át, a nyugdíjasokig. Az óvodáskorú és az alsó tagozatos iskolás csoportoknak egészségügyi és baleset-megelőzési szempontokból nem javasolták a részvételt, ennek ellenére voltak olyan helyszínek, ahol teljes család – a kiskorú gyerekekkel együtt – megjelent és szülői felügyelettel gyűjtötték a TeSzedd!-zsákba a szemetet.
Az előzetes adatok szerint egyébként legnagyobb arányban a középkorosztály vett részt az akcióban.

Háromezer tonna hulladék

Az adatok összesítése jelenleg is tart, ennek menete a következő: az adott településen – ahol lehet, hogy több helyszínen is folyt szemétgyűjtés, például egy nagyvárosban vagy községben – a közszolgáltatónak az általa összeszedett zsákokat a legközelebbi hulladéklerakóba kell vinnie, a megállapodás szerinti határidőig. Az egyes hulladéklerakókban pontosan megmérik az átvett TeSzedd!-es zsákok súlyát, erről hivatalos bizonylatot adnak ki, s ezt a dokumentumot kell a régiós vízügyi igazgatóság illetékesének eljuttatni. Az egyes vízügyi igazgatóságokon – amelyekből országosan 13 működik – az egyes településekről érkezett bizonylatok hitelességét ellenőrzik, majd az adatokat rögzítik, ezek kerülnek a központi elszámolás helyszínére. A tényleges, illetve az akció sikerét mutató, teljes körű adatok június 15. körül várhatók, ezeket a szervezők hivatalosan is közreadják majd. A hozzávetőleges becslések szerint összesen 3000 tonna körüli mennyiségben sikerült Magyarország különböző pontjait megtisztítani az illegálisan lerakott hulladéktól.

Vakolattól a WC-csészéig

A hagyományosnak mondható, illegálisan lerakott vegyeshulladékokat találtak a TeSzedd!-es szemétszedők. Jellemző volt – mondta Török Szabolcs – az építési törmelék (törött csempék, elhasznált falburkolók, linóleumdarabok, WC- és mosdókagyló, kábelkötegek stb.), a háztartásokból kidobott, elhasznált bútorok, háztartási eszközök (törött számítógép, televízió, mosógép, kenyérpirító), autóalkatrészek (hulladékgumi, törött szélvédőüveg, ülések), stb.

A szóvivő hozzátette, az illegálisan lerakott vegyesszemét helyszíneiben sincs sajnos újdonság: a települések határában, a településeken belüli zöldterületeken, a településekhez vezető utak mentén és hegyoldalakban, folyó- és tóvízben egyaránt lehet találni szemetet. Ez utóbbi helyekről speciálisan képzett szakemberek – alpinisták, búvárok – szintén önként vállalt munkában igyekeztek megtisztítani az egyébként nem vagy kevésbé a szem előtt lévő hulladékoktól. Sajnos, összetételükben ezek is hasonlóak voltak a nyílt színen, illegálisan lerakott, vegyeshulladékhoz.

A „haszon” a milliárdos összeget is meghaladja

Az idei, komplett TeSzedd! akciót – az előkészületektől, a kampányon át, a teljes körű lebonyolításig – az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), az erre, a törvényben meghatározott, a lakossági tudatformálásra elkülönített keretösszegből finanszírozza, akárcsak több, még az idén megrendezésre kerülő környezettudatossági akcióját. A június 2-ai akció, illetve az előkészítés, a lebonyolítás finanszírozásában benne van az is, amit azok a közszolgáltató cégek kapnak, amelyek a TeSzedd!-es zsákokat a hulladéklerakókba vittek.
A közbeszerzési kiírás szerint a TeSzedd! akció teljes körű lebonyolítására 130 millió forint állt rendelkezésre. Hozzá kell tenni mindehhez, hogy az egész napos akcióban közreműködő 150-200 ezerre tehető, környezettudatos állampolgár szabadidejében elvégzett egy akkora mennyiségű és léptékű munkát, melynek az ellenértéke bizonyosan meghaladja a milliárdos összeget.

Tervezik-e, hogy a jövőben akár évente több hasonló akciót is tartanak? – kérdeztük. Török Szabolcs emlékeztetett: ahogy a TeSzedd! akció napjának különböző helyszínű, hivatalos megnyitóin Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter, Dr. Illés Zoltán, környezetvédelmi ügyekért felelős államtitkár, valamint Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője a beszédeikben azt hangoztatták, hogy immár mozgalomnak tekinthető a TeSzedd!: folytatása mindenképpen lesz! Hozzátette: ugyan a TeSzedd! évente egyszer kerül megrendezésre, de az OHÜ – egyik alapfeladatának megfelelően – az év egészében tervez további kisebb-nagyobb, a lakosságnak szóló olyan rendezvényt, akciót, amely a környezetvédelem, azon belül is a környezettudatos hulladékgazdálkodás ügyét szolgálja.