Milliárdos pályázatok a családokért

2013-ig két uniós forrású családtámogatási pályázatot is kiír a kormány döntésének értelmében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A 2 illetve 1.88 milliárd forint értékű pályázatok egyike a családi közösségek kezdeményezésit, a másik civil szervezetek fejlesztését kívánja támogatni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 15. szabo.daniel

2013-ig két uniós forrású családtámogatási pályázatot is kiír a kormány döntésének értelmében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A 2 illetve 1.88 milliárd forint értékű pályázatok egyike a családi közösségek kezdeményezésit, a másik civil szervezetek fejlesztését kívánja támogatni.


A hírt pénteken, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Konrad Adenauer Alapítvány által közösen szervezett “Helyi Szövetség a családokért” című szakmai konferencián jelentette be a szociális és családügyi államtitkár.

Az értékrendi különbség sok mindenben megnyilvánul – mondta Soltész Miklós, miután sorrendbe állította a parlamenti pártok képviselői által vállalt átlag-gyermekszámokat. Ennek alapján a KDNP soraiban ülő képviselők vállalják a legtöbb gyermeket (messze az országos átlag felett), utána sorrendben a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és végül az LMP. Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az összehasonlítást “nem bántásnak” szánja, mindenesetre az értékrendi különbségek bizony megnyilvánulnak a gyermekvállalásban és a gyermek felnevelésében is.

A politikus szólt a magyar eu-elnökség családügyi sikereiről is, mint kiemelte, a terület kiemelt témája lett a félévnek annak ellenére, hogy az Unióban nem szokás, nem divat erről beszélni. Hála Istennek elég kitartóak voltunk, elmondtuk a véleményünket – tette hozzá. Soltész utalt arra, hogy a családtámogatási rendszerről való párbeszéd “felkavarta” az állóvizet, sok olyan dolog került felszínre, amelyről rendre nem szerettek beszélni.

Az államtitkár hangsúlyozta, tisztelni kell a családokat, fontos a szakpolitikák folytonossága, a családi szegénység megelőzése valamint a munka és családi élet összeegyeztethetőségének javítása.

Bejelentette, hogy a kormány friss döntésének értelmében a NEFMI két uniós forrású családtámogatási pályázatot is kiír 2013-ig.  A 2 illetve 1.88 milliárd forint értékű pályázatok a családi közösségek kezdeményezéseit, és a civil szervezetek, szolgáltatók fejlesztését támogatják majd.

A tárca minisztere köszöntőjében a Nagycsaládosok Országos Szövetségét méltatta, mint kiemelte, a szervezet 24 éve küzd a családok fennmaradásáért és megerősödéséért. Aláhúzta, hogy céljaik e téren közösek a kormányzat céljaival, hiszen ők is a családok testi, lelki és szellemi fejlődéséért szállnak síkra.

Réthelyi Miklós a konkrét intézkedések között megemlítette az adórendszer átalakítását, a család és a munka összeegyeztetésének ösztönzését, majd az Alaptörvény családcentrikusságát is méltatta.

Az Országgyűlés elnöke az eseményen azt hangsúlyozta: a kormányzat, az önkormányzatok és az állampolgárok közös munkájával meg kell fordítani a negatív demográfiai trendet. Fel kell ismernünk, hogy a család “civilizációs érték” – fogalmazott, majd leszögezte: a családalapítás a legnagyobb szolgálat, amit egy ember a hazájáért tehet. Kövér László megjegyezte, hogy mind Európa, mind a magyarság fennmaradása számára létkérdés a népesedés problémájának megoldása.

xxx

A konferencián átadták a NOE által 2005-ben alapított „Családbarát Önkormányzat Díjat”, melyet ezévben Cégénydányád, Dunaharaszti, Gyenesdiás, Gyula és Kétsoprony kapott.

(MTI Fotó: Kollányi Péter)