Milyen PC-t kapjon a gyerek?

Nem kérdés, a számítógép segít a tanulásban, de asztali gépet, notebookot vagy tabletet érdemes-e választani?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 27. szabo.daniel

Nem kérdés, a számítógép segít a tanulásban, de asztali gépet, notebookot vagy tabletet érdemes-e választani?


Manapság már nem kérdés, hogy egy számítógép segíthet-e a tanulásban. Ám korántsem ennyire egyértelmű, hogy a különböző számítógéptípusok közül melyik lehet a jó választás, ha kisebb vagy nagyobb gyereknek szánjuk.

Asztali PC, a strapabíró mindenes

Bár az asztali gépek egyre inkább visszaszorulóban vannak, ha gyerek van a családban, kifejezetten jó választás lehet egy ilyen masina. Sok esetben a régi gépet örökli meg a család legfiatalabb tagja, de egy Pentium 4-esnél lassabb processzorral szerelt gépet már a gyerekre sem érdemes rásózni. A legjobb, ha ennél újabb, legalább kétmagos processzorral szerelt konfigurációt választunk: monitor nélkül ötvenezer forint alatti áron jó minőségű, márkás gépeket lehet venni legális operációs rendszerrel, garanciával a hazai használtgép-kereskedőknél. Egy teljesen új gép ára nagyjából 140-150 ezer forint körül van.

Előnyök: Az asztalon lévő PC-ben jóval nehezebb kárt tenni egy laptopnál: ha bele is borul a kakaó a billentyűzetbe, egy-két ezer forintért lehet újat venni a boltban. Ugyanez a művelet egy laptop esetén nagyságrendekkel többe kerül. Egy asztali gépet egyszerűen lehet javítani, az informatikus ismerős percek alatt bele tud rakni több memóriát, nagyobb winchestert, vagy olyan videokártyát, ami a legújabb játékok futtatására is alkalmassá teszi a gépet. PC-n azért érdemes játszani, mert – különösen a Steamen és más online áruházakban – olcsóbbak a játékprogramok mint xboxos vagy playstationös társaik.

Hátrányok: Komplikált elvinni a szünidőre a nagymamához vagy a rokonsághoz, és lakáson belül sem lehet rohangálni vele. Eleve el kell dönteni, hogy a PC a gyerekszobában, vagy másutt lesz, bár az ingyenes Windows Live Családbiztonság programmal a szülők például letilthatják az éjszakai internetezést. A videojátékozáshoz nem elég egy alapgép, legalább egy több tízezer forintos videokártyára szükség van ahhoz, hogy a látványos 3D-játékok is fussanak a PC-n.