Minden oktatási intézményt érint az összevonás Esztergomban

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 27. czefernek.lena

Tizenkilenc rendes és tizenegy rendkívüli napirendi pontot tárgyalt meg az esztergomi képviselő-testület szerda hajnalig elhúzódó ülésén; a személyi döntéseket zárt ajtók mögött, csaknem kilencórás vita után hozták meg. Az ülésen nem született kompromisszum a költségvetés módosításáról.


A rendkívüli ülésen az egyik legnagyobb szóváltást kiváltó téma az oktatási és ifjúsági bizottság javaslata volt, amely a reorganizációs programban szereplő oktatási intézmények összevonásáról szólt. Az előterjesztés szerinti elvi állásfoglalásban óvodák, iskolák és középiskolák egybeszervezése szerepel, így alakulna ki a többi között a Szent Imre Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, illetve a Dobó Katalin Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
       Utóbbival kapcsolatban Tétényi Éva (független) polgármester értetlenségét fejezte ki, utalva arra, hogy a Fidesz által benyújtott rendkívüli előterjesztésekben a jelenlegi Dobó Katalin gimnáziumról egy másik elvi állásfoglalás is szólt. Ebben egy ideiglenes bizottság létrehozására tettek indítványt, amely megkezdi az előkészítő tárgyalásokat arról, hogy a nagyhírű intézményt átadják a református egyház dunántúli egyházkerületének. Mindkét előterjesztés többségi támogatást kapott.
       A zárt ülés személyi döntéseit ismertetve Tétényi Éva arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Balassa Bálint Múzeum igazgatójának megbízatását meghosszabbították az év végéig, azonban több gazdasági társaság esetében elhalasztották a kinevezések szentesítését.
    A képviselő-testület ülésén nem született kompromisszum a költségvetés módosításáról – közölte az MTI-vel Tétényi Éva polgármester, aki ebben az ügyben csütörtökre újabb rendkívüli ülést hívott össze.
    Az elmúlt hónapokban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanilyen aránnyal megválasztott független polgármester között. Ennek oka, hogy a polgármester – arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a Meggyes Tamás vezette önkormányzattól – adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.