Minden szülő hazudik?

Egy felmérés szerint a szülők rendszeresen hazudnak gyerekeiknek azért, hogy rávegyék őket viselkedésük megváltoztatására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 25. Gyarmati Orsolya

Egy felmérés szerint a szülők rendszeresen hazudnak gyerekeiknek azért, hogy rávegyék őket viselkedésük megváltoztatására.


Néhány kínai és amerikai egyetem közös tanulmányából kiderüt, hogy a hamis állítások, illetve hazugságok egyik legjellemzőbbike az, hogy a szülő magára hagyja az utcán a gyerekét, amennyiben az tovább hisztizik, vagy nem megfelelő módon viselkedik. Nagy népszerűségnek örvendtek még a szülők között a Mikulásos,  illetve Fogtündéres zsarolások, valamint az a különös állítás, miszerint ha a gyerek nem fogyaszt rendszeresen bizonyos zöldségeket, vagy gyümölcsöket, meg fog vakulni.

A kétszáz megkérdezett kínai, kanadai és amerikai család szülőinek elsöprő többsége alkalmazott ilyen és ehhez hasonló hazugságokat azért, hogy gyerekeik ne viselkedjenek számukra elfogadhatatlan módon. Ide tartozott például annak ígérete, hogy most ugyan nem veszik meg a gyerek által kívánt játékot, de egyszer majd igen.

A hazugságok között igen gyakran szerepeltek olyanok, amelyek egy másik emberrel fenyegetőztek. Ide tartozik például a “ha nem viselkedsz szépen, hívom a rendőr bácsit”, illetve a “ha nem maradsz csöndben, az a néni ott szemben nagyon mérges lesz rád.” De olyan is előfordult, hogy az anyuka azzal ijesztgette a gyerekét, hogy ha nem jön szépen mellette az utcán, “elrabolja egy csúnya bácsi.”

Voltak olyan hazugságok is, amelyek a gyerek lelki békéjét hivatottak megóvni. Az elhunyt házi kedvencekkel kapcsolatban a szülők gyakran mondták azt a gyereküknek, hogy a kiskutya, vagy kiscica elköltözött egy messzi farmra, ahol több helye van szaladgálni. A játékbolt elől történő minél gyorsabb szabadulás érdekében a szülők gyakran mondták azt a gyereknek, hogy nem hozták magukkal a pénztárcájukat, de egy másik alkalommal majd visszatérnek.

A felmérés szerint a szülők semmiféle kivetnivalót nem láttak ezeknek a hazugságoknak az alkalmazásában, mert úgy vélték, a gyereknevelés elengedhetetlen kellékei, ráadásul a társadalmi beilleszkedést szolgálják, mivel a gyerekek megtanulnak rendesen viselkedni, illetve egészségesebben élnek majd, hiszen megijednek attól, hogy megvakulnak, ha nem esznek répát, annak pedig örülnek, hogy a brokkolifogyasztástól magasabbak lesznek. A kutatók azonban úgy vélik, ezek a valótlan állítások komoly morális kérdéseket vetnek fel.