Mit olvasnak gyermekeink? – és mi az idei kínálat?

Egy felmérés szerint átlagban 20 percet tölt olvasással naponta a magyar lakosság, ugyanannyit, mint amennyit például reggelizéssel. Ez a számadat a most zajló Könyvfesztivál fényében felettébb aktuális. A Családháló a gyermekkönyvpiac helyzetét, a kínálatot és a fesztivál gyermekprogramját vette górcső alá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 21. bencze.aron

Egy felmérés szerint átlagban 20 percet tölt olvasással naponta a magyar lakosság, ugyanannyit, mint amennyit például reggelizéssel. Ez a számadat a most zajló Könyvfesztivál fényében felettébb aktuális. A Családháló a gyermekkönyvpiac helyzetét, a kínálatot és a fesztivál gyermekprogramját vette górcső alá.


Bővülő gyermekkönyvpiac

További 3 százalékkal csökkent tavaly 2010-hez képest a magyar könyvpiac forgalma. Míg 2010-ben még 61,5 milliárd forint értékben vásároltak könyvet Magyarországon, tavaly 2 milliárd forinttal kevesebb, mintegy 59,5 milliárd forint volt ez az adat, ami 3,32 százalékos visszaesést jelent. A könyvpiac forgalma már 2010-ben csökkenést mutatott a 2009-es adatokhoz képest.

A gyermek- és ifjúsági könyvkiadás idei adatsora nominálisan jelentős növekedést mutat: a 2010-ben regisztrált 7,6 milliárd forinttal szemben a kiadók 9,9 milliárd forintos 2011-es eladási adatot jelentettek, ami papíron 30,5 százalékos növekedés. Az összegzés kitér arra is, hogy a tavalyi növekedés valójában 13-14 százalékos, mivel a gyermekkönyv-kiadási piac egyik legjelentősebb szereplője téves adatot szolgáltatott 2010-ben. Amikor a hiba kiderült, az akkori statisztikát már nem lehetett módosítani, így papíron növekedés helyett 2010-ben 16 százalékos csökkenést mutatott a gyermek- és ifjúsági irodalmi szegmens 2009-hez képest.

A forgalmazók még nem látják az erők

A statisztikai adatok alakulása ellenére a három legnagyobb magyarországi könyvforgalmazó szerint a gyerekkönyv mindig kisebb üzlet, mint a felnőtteknek szóló – számol be a könyvfesztivál egyik pódiumbeszélgetéséről a konyv7.hu. Az Alexandrások elvileg minden kiadónak megadják az esélyt, de ha három hónapon belül nem fogy a könyvből, visszaküldik a készletet. Mivel a gyerekkönyvek még mindig nyomott áron szerepelnek a kereskedésben, valódi nagy üzletet csak ritkán remélnek tőlük. A Libriben a beszerzési osztály dönti el, mit rendeljenek meg és az üzletvezetők, hol helyezik el az árut a bolton belül, A kirakatba a sikervárományos kiadványok kerülnek. Éves forgalmuk 15-20 százaléka származik gyerekkönyvekből, olvasóik elsősorban a külföldi- és magyar klasszikusokat keresik. A Líra és Lantnál teljes mértékben a boltvezetőkön múlik, hova kerülnek a gyerekkönyvek és kiteszik-e őket a kirakatba. Jónak számít, ha egy gyerekkönyvből 3000 példányt eladnak és kiemelkedőnek, ha elérik a hatezres határt.

Néhány kiadó ajánlata

A Magvető szeretné erősíteni gyerekirodalmi profilját, a törekvés részeként jelenik meg április 16-án Szabó T. Anna gyerekverskötete, a Tatoktatok Kárpáti Tibor illusztrációival. A kötet nyelvpörgető mondókái, pisszegő dalai, rímes tréfái és ritmikus rögtönzései az ünnepekről és a hétköznapokról, a családról és „egyéb állatfajtákról” szólnak. De felbukkannak benne a sámánok, a boszorkányok, a kalózok meg a vérnyulak is. A kiadó négytől tizenkét éves korig ajánlja a Tatoktatokot. Szabó T. Anna költő, író, műfordító, hat könyve jelent meg, többek között József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas. Kárpáti Tibor a New Yorker magazin állandó grafikusa, elnyerte a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennále díját, számtalan nemzetközi és hazai kiállításon szerepelt, több gyerekkönyv illusztrátora.

A Pagony Kiadó ugyancsak sok-sok kiadvánnyal készült a Könyvfesztiválra. Folytatódik Finy Petra sorozata, Lámpalány és Bögreúr mellé egy vagány Seprűsrác érkezik. Berg Judit kis dinóinak városi kalandjai a kezdő olvasóknak szólnak, ahogy Lila Prap dinós könyvét is sokan fogják szeretni. Gévai Csilla lírai meséi vagy Szabó Bori vicces átváltozott gyerekei a nagyobbaknak szólnak majd. És végre egy igazi kamaszregény, már a címe is izgalmas: A kőmajmok háza…

Gyermekeknek programok a Könyvfesztiválon

Április 22., vasárnap

Gyereksarokban zajló programok

10.00 – 18.00

Bilimbo Háza idén is várja a kicsiket és nagyokat! Lesznek játékok totyogóknak, minikonyha, babasarok, sok-sok autó óriási szőnyegen, bábok, társasjátékok nagyobbaknak és persze sok-sok vidámság és kacagás. Bilimbo Háza szeptembertől már 3 helyszínen!

(www.bilimbo.com)

10.00 – 18.00

Mi lehet a fekete kő titka? Járjunk együtt utána!

Vidra Gabriella, A fekete kő titka szerzője interaktív kalandjátékkal várja az iskolás korú gyerekeket és szüleiket

(Kolibri Kiadó)

10.00 – 18.00

Gyereksarok

LaQ – Több mint játék Japánból. A Líra innovatív és kreatív játékbemutatója

3 éves kor feletti gyerekeket és szüleiket várjuk egy közös játékra. Kizárólag a Líra Könyvnél kapható!

(Líra Könyv)

10.00 – 18.00

Rajzpályázat a Meseutca kuckójában

A helyben készült rajzokat kiállítjuk, és a könyvfesztivál után a Meseutca szerkesztősége elbírálja, ki lehet az a hat szerencsés nyertes, aki ajándék könyveket kap a frissen megjelent gyerekkönyvújdonságokból!

(meseutca.hu)

10.00 – 14.00

Kézműveskedés Erdélyi Andreával

 

10.00 – 13.00

Böngésszünk együtt! Ismerkedés a böngésző játékgyűjteménnyel

Workshop az írókkal: Csapucha Klárával és Mikonya Hajnalkával

(Naphegy Kiadó)

10.00 – 13.00

Melyik korosztálynak milyen gyerekkönyvet válasszunk?

Szekeres Niki, a Meseutca szerzője ad tanácsot szülőknek és gyerekeknek

(meseutca.hu)

10.00 – 12.00

Kőhalmi Ferenc bűvész szórakoztatja a fesztivál nagyérdemű közönségét szemkápráztató trükkökkel

(Kolibri Kiadó)

10.00 – 12.00

Készíts könyvet magadnak!

Könyvkötészet, dobozkészítés Cholnoky Zsófiával

(Matató Könyvműhely)

10.00 – 11.00

Szepesi Attila: 3 kópé kalandjai földön, vízen, levegőben című kötetének vetítéssel egybekötött bemutatója

(Noran Könyvesház)

11.00 – 11.30

Beszélő babakezek – Csodálatos kommunikáció baba és szülő között Zentai Kata, babajelbeszéd-oktató és Soós Anita, a minivilág szervezője babajeleket tanít, játszik és dalol a gyerekeknek a Beszélő babakezek kötet kapcsán. A Tessloff-Babilon kiadó legújabb kötete, Nyulász Péter gyermekverse és Pap Kata kedves rajzai már önmagukban is a kisgyermekek kedvenceivé válhatnak. Lapozgatás közben pedig játékosan elsajátíthatunk egy jól bevált módszert: a babajelbeszédet. 9 hónapos kortól ajánljuk ezt a minivilág-kiadványt

(Tessloff-Babilon Kiadó)

11.30 – 12.15

Tatoktatok − Gyerekirodalom a Magvetőnél

Játékos felolvasás és koncert gyerekeknek  − Darvasi László, Máté Angi, Szabó T. Anna, és Ljudmila Ulickaja legújabb köteteiből és köteteiről

Háziasszony: Szabó T. Anna költő

Résztvevők: Kárpáti Tibor, Koncz Tímea, Lakatos István, Máté Angi, Rofusz Kinga

Zenél a Göncölszekér együttes

(Magvető Kiadó)

12.15 – 13.30

Maszat a vonaton és Két kis dinó Budapesten

Berg Judit, Agócs Írisz és Kőszeghy Csilla játszik a gyerekekkel

(Pozsonyi Pagony)

13.30 – 15.00

Hányféle dinót ismersz? Készíts, rajzolj, színezz dinókat Kőszeghy Csillával

a Két kis dinó Budapesten és Lila Prap: Dinók?! c. könyvei alapján

(Pozsonyi Pagony)

13.30 – 14.00

Morvai Elvira – Csics Emese: Pilla Pali, Lepke Lili és a számok, Pilla Pali, Lepke Lili és a színek

Játékos könyvbemutató az Aprószínház közreműködésével

(Ciceró Kiadó)

14.00 – 18.00

Kőhalmi Ferenc bűvész szórakoztatja a fesztivál nagyérdemű közönségét szemkápráztató trükkökkel

(Kolibri Kiadó)

14.00 – 16.00

Gyöngyfűzés Semmelweis Krisztával

14.00 – 15.00

Nagy Olga: A kopasz király és más mesék című kötete kapcsán az azonos című mesejáték bemutatása

Közreműködnek: Márkó Eszter színművész, a szerző unokája, valamint Kun Fruzsina grafikusművész, a könyv illusztrátora

(Noran Könyvesház)

 

15.00 – 18.00

Társasjáték-barlang – fejlesztőjátékok bemutatása, kipróbálása a Granna játékokkal

15.00 – 15.30

Barnabás Meséi – Mackótestvér születik

Nagy az izgalom a mackóházban: hamarosan kismackó születik. Mindenki boldogan várja a kicsi érkezését, csak Barnabásunk féltékenysége aggasztó. A szülők mindent megtesznek, hogy helyreálljon a családi béke, és ebben még az újszülött kis bocs, Virág is sokat segít. És hogy eközben pontosan mi is történik a mackócsaládban? Kiderül Telegdi Ágnes vetítéssel egybekötött előadásából

15.30 – 16.00

Helka – a Balaton tündére

Különleges, vízi bábszínházi előadás készül az IBBY „év gyermekkönyve 2011” díját elnyert Helka című kötet alapján, a veszprémi Kabóca Bábszínházban. Az előadás kulisszatitkairól beszél a kötet írója, Nyulász Péter, a darab rendezője, Székely Andrea, s bemutatkoznak maguk a bábok is!

(Betűtészta Kiadó)

16.00 – 19.00

Melyik korosztálynak milyen gyerekkönyvet válasszunk?

Both Gabi főszerkesztője ad tanácsot szülőknek és gyerekeknek

(meseutca.hu)

16.00 – 17.00

Kasza Márta olvas fel meséket a gyerekeknek A legdrágább kincs című kötetéből

(Alexandra Kiadó)