Negyedmilliót rakhatnak a gyerekes családok zsebébe

Új elképzelés látott napvilágot a családi adókedvezmény ügyében. A kisebbik kormánypárt javaslatát elvi támogatásáról biztosította a miniszterelnök, a törvény akár még ebben az évben megszülethet. Az alacsonyabb keresetű gyerekes családoknak segítenének. Pontosan hogyan?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 23. szabo.daniel

Új elképzelés látott napvilágot a családi adókedvezmény ügyében. A kisebbik kormánypárt javaslatát elvi támogatásáról biztosította a miniszterelnök, a törvény akár még ebben az évben megszülethet. Az alacsonyabb keresetű gyerekes családoknak segítenének. Pontosan hogyan?


Körülbelül évi 25 milliárd forint forog kockán a KDNP friss kezdeményezése kapcsán: számításaik szerint ugyanis ekkora az az összeg, amelyet jelen pillanatban gyermekes, alacsony jövedelmű családoknak nincs lehetőségük igénybe venni.

Az adóalapból levonható, egy illetve két gyermek után 10-10, három és a feletti számú gyermek esetén fejenként 33 ezer forintos adókedvezményt – magyarázta lapunknak a kezdeményező párt szóvivője – teljes egészében csak azok a családok tudják jelen pillanatban igénybe venni, akiknek megfelelő jövedelmük is van. Pálffy István hangsúlyozta, sok olyan család van azonban, amely több gyermeket nevel, a levonható adóalapja ugyanakkor nem éri el a kedvezmény maximumát.

Éppen ezért vetették fel a miniszterelnöknek még egy júliusi találkozó alkalmával a családi adókedvezmény egyfajta kibővítésének lehetőségét. Ennek lényege, hogy azon családok esetében, akik az adóalapjuk tekintetében nem tudják teljes egészében érvényesíteni a kedvezményeket, azok a munkajövedelem járulékaiból is megtehessék ezt. Ez lényegében a családi adókedvezmény teljessé tétele – fogalmazott a szóvivő.

A pontos technikai, törvényi, adójogi keret még kidolgozás alatt van, de Orbán Viktor elvi támogatásáról már biztosította a kezdeményezést. A KDNP képviselőjétől megtudtuk azt is, a törvényjavaslat október körülre elkészülhet, ebben az esetben –amennyiben a parlament megszavazza – akár már a következő évtől hatályba is léphet.

Ezzel kapcsolatban Pálffy felhívta a figyelmet a kérdés igen szerteágazó jellegére, mint mondta, természetesen rendkívül sok egyeztetés szükséges még a részletek véglegesítéséig.
Kérdésünkre megerősítette, hogy szóba került a törvény visszamenőleges hatályának kérdése is, vagyis amennyiben nem sikerül a 2013-as hatályba léptetés, úgy azt abban az esetben is a jövő év elejétől alkalmaznák majd.

A kisebbik kormánypárt javaslata több mint százezer munkajövedelemmel rendelkező 3 vagy többgyermekes szülőt – párokat és gyermeküket egyedül nevelő szülőket is – érintene, mindez éves szinten hozzávetőleg 25 milliárd forintos nagyságrendet tenne ki. Mindez egy tipikus többgyermekes család esetében mintegy évi 250 ezer forintot tenne ki.