Néhány óra munka a családokért

Mintegy 300 tagcsaládnak, körülbelül 1500 embernek nyújt védőhálót a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület. Sorozatunkban ezúttal ők mutatkoznak be.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 08. szabo.daniel

Mintegy 300 tagcsaládnak, körülbelül 1500 embernek nyújt védőhálót a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület. Sorozatunkban ezúttal ők mutatkoznak be.


Az 1993-ban alapított egyesület a keresztény értékek felmutatása mellett a pécsi és Pécs környéki nagycsaládosok képviseletét, érdekvédelmét, segítését tűzte ki céljául.

A szervezet vezetőjének tájékoztatása szerint közhasznú tevékenységet folytatnak egészségmegőrzés, szociális tevékenység, családsegítés, felnőtt és egyéb oktatás, képességfejlesztés, kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása, természetvédelem, környezetvédelem, gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, emberi és állampolgári jogok védelme, a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével, munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése – témakörökben.

300 tagcsalád

Jelenleg közel háromszáz tagcsaláddal büszkélkednek, ez mintegy másfél ezer embert jelent.

Milyen helyi, régiós illetve országos programokat bonyolítanak? Helyi szinten rendszeres csoporttalálkozókat, sportnapokat, gyermekprogramokat, családkonferenciákat, játszódélutánokat, kirándulásokat, nyaralásokat tartanak, ezen kívül családvédelmi és környezetvédelmi pályázatokat valósítanak meg.

Országos és régiós rendezvényeken is képviseltetik magukat, így például a Házasság Világnapján is.

Önkéntes munka a tagságért

Az egyesületi tagság feltétele a tagdíj megfizetésén túl a családoktól éves szinten elvárt tíz óra önkéntes munka teljesítése. Sokan vannak, akik tevékenysége e tíz órát számolatlanul meghaladja. Órák ezreiről beszélhetünk.

A szervezet vezetője, Sámson László úgy látja, hogy noha a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának lehetőségei bővülnek, a működési feltételei egyre nehezednek.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület (PSZNE) tagegyesülete az Országos Nagycsaládos Egyesületnek (NOE). „Alapértékeink és céljaink közösek, de a PSZNE alapszabályában a keresztény értékek tisztelete is rögzítve lett” – hangsúlyozta a vezető.

Portálunk természetesen minden, a széles nyilvánosságot is érintő ügyben követni fogja a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület munkáját.