Nehéz sorsú gyerekek, akik esélyt kaptak a jobb életre

Egy középiskolai matematikatanár évekkel ezelőtt úgy döntött, esélyt ad a nehéz sorsú gyerekeknek a jobb életre, és azóta is elkötelezetten küzd ezért nap mint nap. Böjte Csaba ferences szerzetes segítségével ma már 25 gyerek mindennapjait varázsolja szebbé úgy, hogy eközben nem szakítja el őket a családjuktól, és segíti a fejlődésüket is. Németh Ádám egy második családot adott ezeknek a gyerekeknek, továbbá lehetőséget arra, hogy az életük tartósan jobbra forduljon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. június 29. Origo

Németh Ádám a feleségével együtt, 2012-ben nyitotta meg Székesfehérváron a Szent Imre Iskolaházat, az akkor már másfél éve Polgárdiban működő, Don Bosco Iskolaház mintájára. Mind a két iskolaház a Dévai Szent Ferenc Alapítvány napközis otthona, mely Böjte Csaba ferences szerzetes szellemiségét követi. Az iskolaház állami normatív támogatás nélkül működik, önkéntesek által. Sanyarú sorsú fiatalok kerülnek hozzájuk, akik olyan családban élnek, ahol a mindennapi megélhetés is nehézséget jelent. Az iskolaház viszont segít abban, hogy a gyerekek a szülőkkel maradhassanak, miközben esélyt kapnak egy normális élet kialakítására is. A gyerekek iskola után azonnal az iskolaházba mennek, ahol a tanulás mellett lazíthatnak, fejleszthetik magukat, játszhatnak, így mindenki tisztán, jóllakottan mehet haza este a családjához.

„Mi tudunk segíteni abban, hogy átvesszük a családra háruló terhek egy részét, segítünk a tanulásban, ételt készíteni, aztán teli hassal, jó kedvvel mennek haza” – mondta az iskolaház vezetője, Németh Ádám.

Magyarországon is segít Csaba testvér

„2008-ban kezdtem el Déván élő gyerekeknek táborokat szervezni, ott ismertem meg Csaba testvért, az alapítványt és ez által a gyerekeket is. A feleségem gondozásában indult a polgárdi ház, akkoriban még középiskolai tanárként dolgoztam, emellett segítettem a feleségemnek, amiben tudtam. Székesfehérvár polgármestere idővel kérte, hogy Székesfehérváron is induljon egy, a polgárdihoz hasonló ház, ekkor kért fel engem az alapítvány” – mesélt a kezdetekről Németh Ádám.

Miután a Polgárdiban működő Don Bosco Iskolaház jól működött, és a kezdeményezés mellé állt a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, Sinkó Ottó is, Csaba testvér nyitott lett arra, hogy Székesfehérváron is megnyíljon a gyerekek számára egy ilyen intézmény. Csaba testvér szellemiségét változatlanul meghagyták, de a modellt és a működést Magyarországra szabták, az elején ez nem is volt ráadásul olyan egyszerű.

„A kezdetekkor déltől este 6-ig volt nyitva az iskolaház. Sajnos volt olyan gyerek, aki tőlünk hazament, és utána este 8 körül még a játszótéren kért ételt. Az volt erre a válaszunk, hogy módosítottuk a nyitvatartási időt, 13:00-kor nyitunk, és fél nyolcig vagyunk.”

A cikk itt folytatódik!