Nem büntetik elég szigorúan a pedofíliát

Szerbiában a társadalom nagy része szerint nem elég szigorú büntetés a pedofíliáért kiszabható háromtól tizenkét évig terjedő börtön  - írta hétfői számában a Vecernje Novosti című belgrádi napilap. Az újságnak nyilatkozó Snezana Ivkovic, a belgrádi alapfokú bíróság bírája kiemelte: minden eset egyedi, ezért nem lehet általános büntetésről beszélni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 04. szabo.daniel

Szerbiában a társadalom nagy része szerint nem elég szigorú büntetés a pedofíliáért kiszabható háromtól tizenkét évig terjedő börtön  – írta hétfői számában a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.


Az újságnak nyilatkozó Snezana Ivkovic, a belgrádi alapfokú bíróság bírája kiemelte: minden eset egyedi, ezért nem lehet általános büntetésről beszélni. Hozzátette: a súlyosbító körülményekkel akár 20 év büntetést is kiszabhatnak.

A szerbiai büntetőtörvénykönyv szerint megrontásért alapesetben 3-12 év büntetés szabható ki. Súlyosbító körülmény, ha a szexuális bántalmazás hosszabb időn át tartott, ha közeli hozzátartozó követte el, vagy ha az elkövetőt korábban már elítélték hasonló ügyben.

Amennyiben a gyerek súlyosan megsérült, teherbe esett, vagy ha többen is bántalmazták, akkor a minimális büntetés hossza öt évre módosul. A legsúlyosabb eset az, ha a gyerek belehal a szexuális bántalmazásba. Ebben az esetben legalább 10, de akár a maximálisan kiszabható 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik az elkövetőt.

Enyhítő körülménynek számíthat, ha a tettes beismerő vallomást tesz, ebben az esetben ugyanis nem kell a kiskorúnak vallania, így megkímélik a további traumáktól, illetve azt is figyelembe veszi a bíró, ha az elkövető maga is pedofília áldozata volt korábban.

Snezana Ivkovic arról is beszélt a Vecernje Novostinak, hogy további kérdéseket vet fel az, mi történik az elítéltekkel, miután letöltötték büntetésüket. “Egyes országokban a pedofiloknak kötelező elektronikus karkötőt hordani, más országokban vegyi kasztrációnak vetik őket alá, ami azt jelenti, hogy olyan gyógyszereket adnak nekik, amelyek elfojtják a szexuális vágyaikat” – magyarázta a bíró. Emellett szembe kell azzal is nézni, hogy a pedofília esetében nem csak a gyerek, hanem az egész család sérül. “A gyerekek a szüleiket hibáztatják azért, mert nem védték meg őket időben, a szülők pedig saját magukat, hogy nem vettek észre semmit” – tette hozzá.