Nincs sok esélyük a nőknek a kínai politikában

A kínai társadalom és a párthierarchia nem teszi lehetővé a nők számára, hogy bekerüljenek a Kommunista Párt legszűkebb elitjébe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 18. czefernek.lena

A kínai társadalom és a párthierarchia nem teszi lehetővé a nők számára, hogy bekerüljenek a Kommunista Párt legszűkebb elitjébe.


A Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusán sem került nő a pártot vezető szűk elitbe, a Politikai Bizottság hétfős Állandó Bizottságába, pedig Liu Jan-tung (Liu Yandong) esélyes volt erre az elemzők szerint.

Javuló tendenciák

A nők társadalmi helyzete alapvetően javult Kínában az utóbbi években: míg például az oktatásban 2000-ben átlagosan 2,7 évig vett részt egy nő, addig manapság 8,8 évig, ráadásul az egyetemista nők sokkal jobban teljesítenek férfi társaiknál. A diszkriminációra való hajlamot azonban nem sikerült kiirtani a kínai társadalomból, ez jól látható például a munkaerőpiacon, a jövedelmek tekintetében. A városokban élő nők keresete ugyanis mindössze 67%-a a férfiak átlagos keresetének, míg ez az arány vidéken 56%.

A közszolgálatban is nagyot lépett előre Kína a nemek egyenlőségének tekintetében: 1995-ben az itt dolgozók egyharmada volt nő, mára ez az arány 40% körül mozog. A vezető beosztásúak között viszont már csak egy a tízhez a nők aránya.

A párt tagjainak kb. 22%-a nő, viszont ez az arány fokozatosan csökken, ahogy egyre magasabb pozíciókat vizsgálunk a párton belül. A kínai kormányban, a változó létszámú (25-35 fős) Államtanácsban egyedül egy nő ül: a 66 éves Liu Jan-tung. Liu a korábbi pártfőtitkár, Hu Csin-tao (Hu Jintao) egyik bizalmasa, akinek pártbéli előmenetelét nagyban segítette, hogy édesapja a Kulturális Forradalom idején mezőgazdaságiminiszter-helyettes volt.

Hogyan kerülhetne egy kínai nő a hatalom közelébe?

A KKP-n belüli íratlan szabályok szerint a Politikai Bizottság Állandó Bizottságába, a pártot vezető szűk elitbe csak olyan személy kerülhet, aki tartományi szinten már bizonyított. Ha egy nő nem kerül viszonylag fiatalon egy tartomány élére, akkor nincs sok esélye a legszűkebb pártelit közelébe kerülni. Jelenleg 37, többségében fiatal nő ül a tartományi állandó bizottságokban, de csak egy-egy női tartományi pártfőtitkár, illetve kormányzó van egész Kínában.

További nehezítő tényező a nők számára, hogy “ahhoz, hogy hatalommal rendelkező hivatalnok legyél, jónak kell lenned bankettszervezésben, emellett bírnod kell a kínai rizslikőrt, a pajcsiut (baijiu)” – mondta Leta Hong Fincher, a Tsinhua Egyetem doktorandusza. Ám ha nőként együtt iszol a férfi párthivatalnokokkal, szembemész a tradicionális társadalmi szabályokkal.

Férfi dominancia a társadalomban

Hszi Csen (Xi Chen), a Texas Pan-American Egyetem politikatudósa szerint “a nők politikai részvétele Kínában továbbra is szimbolikus marad a bonyolult társadalmi, kulturális és politikai tényezők miatt.” Hasonló vélemény tükröződik Caj Hszia (Cai Xia), a pártépítésért felelős Központi Pártiskola professzorasszonyának nyilatkozatából. Elmondása szerint “Kína férfiak által dominált társadalom”, ahol “rendkívül nehéz a párt középső szintjeiről a legfelsőre eljutni egy nő számára.” Caj szerint a női hivatalnokok ezért egy idő után “üvegplafonba” ütköznek.

A kínai társadalom többsége szerint a nőknek nem a közügyekkel kellene foglalkoznia, hanem a családdal és a háztartással (még a nők többsége is így vélekedik). A kínai hatóságok pedig büszkén jelentik be minden egyes ilyen felmérés után, hogy a társadalom egyre tradicionálisabbá válik, ugyanis ez egyre erősödő nézet az utóbbi években.

A Nyugat sem jobb a kínaiak szerint

Az állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség márciusban így kommentálta az ügyet: “A nők relatíve kis száma a kínai politikában olyan téma, amelyet a nyugati média előszeretettel kritizál”, holott “a törvényhozók 22%-a nő, ez az adat az Egyesült Államokban 17%.” Ugyanakkor az USA Szenátusában pont az elnökválasztás napján tartott szenátorválasztások révén nőtt a nők aránya.

Júliusban a parlamenteket tömörítő szervezet, az Inter-Parliamentary Union nők politikai szerepvállalása alapján összeállított listáján Kína a 63., az USA a 80. helyet foglalta el, azaz a kínai hatóságok joggal érvelhetnek amellett, hogy országuk politikusai között nem kirívóan alacsonyabb a nők aránya.

Ám egyelőre úgy tűnik, hogy a nők számára nem nyílik meg az út a KKP felső régiói felé, azaz a közeljövőben nem valószínű, hogy a párt legfontosabb funkcionáriusai között a gyengébbik nem képviselőivel is találkozzunk.