NOE-jubileum – Áder: az ország is olyan, mint a család

Az ország olyan, mint a család: rajtunk múlik, milyenné tesszük életünket, rajtunk múlik, hogy felelősséget vállalunk-e egymásért, vagy a széthúzás útját járjuk - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) huszonöt éves jubileumi ünnepségén, Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 20. szabo.daniel

Az ország olyan, mint a család: rajtunk múlik, milyenné tesszük életünket, rajtunk múlik, hogy felelősséget vállalunk-e egymásért, vagy a széthúzás útját járjuk – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) huszonöt éves jubileumi ünnepségén, Budapesten.

Az államfő – aki elmondása szerint elsősorban nagycsaládos édesapaként, és nem köztársasági elnökként mondott köszönetet az egyesületnek negyedszázados munkájáért – hangsúlyozta: a családban hatalmas erő lakozik.        

“Egyedül minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” – emelte ki a nagy családok jelentőségét, és reményét fejezte ki, hogy a NOE még hosszú időn át képes lesz átadni az erről szóló tudást a felnövekvő nemzedékeknek.

Áder János köszöntőjében hosszan sorolta azon nagyjainkat, akik sokgyermekes csalásban nevelkedtek. Közöttük említette Teleki Blankát, aki a 19. században úttörő szerepet vállalt a nők tanuláshoz való jogának kiszélesítésében, Vörösmarty Mihályt vagy Tamási Áront, de, mint mondta, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök is öt testvér mellett nevelkedett.

Az államfő – akinek két legidősebb gyermeke most lép ki az életbe, a harmadik most válik nagykorúvá, a legkisebb pedig még kisiskolás – a mese világához hasonlította a családi életet, amely küzdelmes, kalandos, próbatételekkel teli, mégis a jó, a szép és az igaz mozgatja, a tisztességes szándék motiválja.

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár üzenetértékűnek nevezte, hogy a NOE huszonöt éve áll ki a családok és a rászorulók érdekei mellett. Mint mondta, ez az üzenet azokhoz is szól, akiknek a családja szétesőben van, az egyesület ugyanis őket is felkarolja, nem taszítja el pusztán azért, mert kudarcos volt az életük egy része.

A kormány számára is kiemelten fontosak azok a törekvések és értékek, amelyeket az egyesület is megfogalmazott, immár negyedszázada – hangsúlyozta. Ezek között említette a családok támogatását, valamint a társadalmi szemléletváltás előmozdítását.    

Mint mondta, az elmúlt 20-25 évben romboló ideológiák, gondolatok is sújtották a családokat mind a politikában, mint az oktatásban, mind a médiában, és elképzelhetőnek tartotta, hogy ezek következményei csak évtizedek múlva éreztetik hatásukat a társadalomban.    

Az államtitkár köszönetet mondott az egyesületnek az eddig elvégzett munkáért, mindazért, amit a családok mellett a férfiak és a nők kapcsolatáért, a házasság értékének megőrzéséért, a szexualitás tisztaságáért tettek.     Mohay Tamás, a NOE elnökhelyettese a három vagy több gyermeket vállalók áldozatvállalására hívta fel a figyelmet. Mind mondta, ezt az áldozatot a háztartások 4 százaléka hozza meg, miközben a gyermekek negyede ezekben a családokban nő fel Magyarországon.   

Felelevenítette az egyesület alakulásának évét, amikor még a pártok is csak kezdetleges formában voltak jelen, és amikor bevezették az eltartottak létszámát figyelmen kívül hagyó személyi jövedelemadózás rendszerét. Emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltást követően is voltak évek, amikor a konzervatív értékeket valló egyesület megjelenése nem volt kívánatos a közéletben vagy a médiában.    

“A családok akkor esnek szét, amikor tagjai között az értő és szeretetkapcsolat helyett a hatalmi viszonyok kerekednek felül” – fogalmazott az elnökhelyettes, aki szerint így lehet ez egy civil szervezettel és a társadalommal is. Hangsúlyozta: a NOE a továbbiakban megőrzi civilségét.     Az eseményen megjelent Sólyom László volt köztársasági elnök is.

Az 1987-ben alakult, mára mintegy tizennégyezer tagcsaládot és 250 helyi szervezetet magába foglaló Nagycsaládosok Országos Egyesülete már ifitagozattal is rendelkezik, amely a fiatalok körében népszerűsíti a családos életformát. A szervezet több alapítványt is létrehozott: az Otthon Segítünk Alapítvány a tapasztalatok közvetlen átadására alakult, míg a Családjainkért Alapítvány a rászorulókat segíti. A NOE 2004 óta tagja az Európai Nagycsaládos Szövetségnek, 2001-ben pedig megalapította a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, amely a határon túli magyar családokat szervezi közösséggé.