November 1-től jönnek a tankerületi igazgatók

November 1-től kinevezik a tankerületi igazgatókat, ezzel újabb fontos állomáshoz érkezik a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének folyamata - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 31. czefernek.lena

November 1-től kinevezik a tankerületi igazgatókat, ezzel újabb fontos állomáshoz érkezik a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének folyamata – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.


Hoffmann Rózsa jelezte: 198 tankerületi igazgatóra tettek javaslatot, közülük közel 170-en még ma megkapják az értesítést is. A többieket a jövő héten értesítik – közölte.

Kiemelte: a januártól esedékes változtatásokkal, az intézmények állami fenntartásba vételével nagyobb állami felelősség- és garanciavállalás valósul meg.

Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, ebbe beletartozik a pedagógusok, oktató-nevelő munkát segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, a taneszközellátás, a külső szakmai ellenőrzés biztosítása, szakmai továbbképzések koordinálása. A települési önkormányzatok szerepe a köznevelési feladatokhoz kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyon tulajdonosaként való működtetése lehet, valamint a működtetéshez kapcsolódó munkavállalók, alkalmazottak munkabérének, juttatásainak finanszírozása.

Az oktatási államtitkár szerint a következő két hónap elegendő lesz arra, hogy az átadás-átvétel folyamatát gördülékenyen előkészítsék az önkormányzatok és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ között. Az átalakításokból a szülők, gyermekek reményeik szerint semmit nem éreznek majd – erősítette meg Hoffmann Rózsa.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke elmondta: 874-en jelentkeztek a 198 tankerületi igazgatói álláshelyre. Kiemelte: nagyon sok jól felkészült, tapasztalt szakember közül választották ki végül a tankerületi vezetőket.

Szólt az Országgyűlés előtt lévő átadás-átvételi törvényről is. Jelezte: november 15-ig kell az önkormányzatoknak döntést hozniuk, hogy tudják-e a működtetést vállalni. Azoknak kell nyilatkozatot tenni, akik az alaphelyzettől eltérő döntést hoznak, azaz a háromezer fő alatti településeknek a működtetés vállalásáról, az ennél nagyobbaknak az állami feladatkörbe való átadásról.