Nyaralás a nagyival – mikortól ajánlott?

Nagyiék nyaralni viszik a gyereket. Nem mindig egyszerű döntés persze, hogy elengedd a kicsit, és az sem, hogy hova menjenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 20. bencze.aron

Nagyiék nyaralni viszik a gyereket. Nem mindig egyszerű döntés persze, hogy elengedd a kicsit, és az sem, hogy hova menjenek.


Remek lehetőség, ha nagyi és nagyapa nyaralni viszi a gyerekeket. Nem mindig egyszerű döntés persze, hogy elengedd a kicsiket, és az sem, hogy hova menjenek.

Van olyan gyerek, aki már kétéves kora körül kész arra, hogy néhány napot a szeretett nagyszülőknél töltsön, van, aki később érik meg rá, de általában nagyóvodás korban jön el ez az idő. A döntés mindig a szülők kezében van. Egyáltalán nem elég, ha nagyi úgy érzi, ő már megbirkózna a feladattal. Ha anya és apa nem tartja még érettnek a picit, ez elég indok, hogy elhalasszák a nagyis nyaralást. Általában könnyebb a helyzet, ha a nagyszülőkkel közel napi kapcsolatban van a gyerek, így biztonságban érzi magát velük, és mindenki tudja, mire számíthat. Az is segít, ha testvérek együtt mennek, így a kicsi számára otthonos, hogy a nagy mindig a közelben van. És persze a nagyiék már biztosan gyakorlottak a második unokánál.

Készítsd elő a terepet!

1. Keressetek olyan szálláshelyet, ahol a picik és a nagyszülők is biztosan jól érzik majd magukat. Fontos a biztonság is, és az, hogy a gyerekek számára fontos kellékek elérhetők legyenek. Sok helyen biztosítanak etetőszéket, kiságyat, játszósarkot az étkezőben és gyerekmenüt.

2. Csomagolásnál készíts beltéri játékokat is a bőröndbe, lehet, hogy esni is fog. A kirakó, a memória, az öltöztetőbaba, az összerakható autópálya, a legókészlet biztosan jól jön majd – persze, ha a nagyiék is tudják, hogy kell használni ezeket.

3. A csomagot nézzétek át a nagyival is, hogy tudja, mit mire szánsz! Harminc éve még a pelenka sem így záródott! Semmiképp ne pakolj olyan ruhát, amit a gyerek (vagy éppen a nagyi) nehezen kezel. A szobatisztaságot éppen elsajátító gyerkőcnek ne pakolj kertésznadrágot, hálózsákot vagy egybeszabott pizsamát. Viszont legyen elegendő pótbugyi!

4. Ha krónikus betegséggel küzd a pici, mindenképpen vegyétek át a vészforgatókönyvet, még akkor is, ha tünetmentes. Legyen a csomagban az általános útipatikán kívül a szokásos gyógyszerkészlete (ekcémakenőcs, hörgőtágító…). Még otthon nézzetek utána, hol a legközelebbi gyermekorvos, illetve kórház.