Olvasgatnivaló fiataloknak – offline szórakozás

Napjainkban már szinte minden elérhető online, de legalábbis rendelkezik webes felülettel. Egy valamit azonban nem lehet felülmúlni: a papír elektroszmog-mentes médiumát, ami önmagában varázslatos perceket szerezhet. A szélére jegyzetelhetünk, olvasás közben gyűrködhető, és kis fényen kívül nem igényel egyéb technikai hátteret: igen, ez az ÚJSÁG!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 27. szabo.daniel

Napjainkban már szinte minden elérhető online, de legalábbis rendelkezik webes felülettel. Egy valamit azonban nem lehet felülmúlni: a papír elektroszmog-mentes médiumát, ami önmagában varázslatos perceket szerezhet. A szélére jegyzetelhetünk, olvasás közben gyűrködhető, és kis fényen kívül nem igényel egyéb technikai hátteret: igen, ez az ÚJSÁG!


Itt, a Családhálón már olvashattunk online ifjúsági tematikájú magazinokról, ezek részben papír alapon is elérhetők, és természetesen bármi kinyomtatható. Az eleve papírra tervezett újság azonban többet tud, pontosan úgy van megszerkesztve, hogy az „offline” életvitelhez alkalmazkodjon: kényelmesen lehessen olvasni, tartani, megfelelő legyen a betűmérete és színe, jó legyen a tapintása, és egyéb kialakítása.

Úgymond „offline” sajtótermék kevesebb van már, mint online, legalábbis az ifjúsági kategóriát tekintve. Még mindig dúlnak egyrészt a „tinilapok”, amelyek érdemi tartalmat nem sokat, inkább bulvárszórakozást és híreket tartalmaznak, illetve az olyan tematikus (pl. természetbúvár) lapok, amelyek korosztálytól függetlenül ajánlottak mindenkinek. Erre a két csoportra most nem térünk ki.
Amit ugyanis ma egy ifjúsággal foglalkozó laptól elvárunk, az az aktualitás, amely azért túlmutat az egyes celebek napi tevékenységein. Aktualitás, ami felkelti a fiatalok érdeklődését, megmozgatja a fantáziájukat, eszüket, és tájékoztatja őket az aktuális eseményekről.

Az egyik legteljeskörűbb sajtótermék az egyébként online felülettel is rendelkező Kincs magazin. A www.kincsprogram.hu oldalon extrák nélkül olvashatunk a magazin történetéről, aktuális programokról, hiszen a magazin profilja a 0-14 éves gyerekek és szüleik időtöltési lehetőségeinek felhasználóbarát (vagyis átlátható, jól strukturált) bontásban való közzététele.

Egy igazi klasszikus újjáéledése az Én újságom c. lap, melynek eredetijét még Pósa Lajos alapította a XX. század elején. Még ma is elérhető áron, mindössze 175 Ft-ért lehet hozzájutni az egyes számokhoz, tehát nyugodtan nevezhetjük diákzseb-barát újságnak. Weboldalához a www.enujsagom.uw.hu oldalon még néhány játék, ill. mese, vers tartozik, de maga az újság online nem olvasható. Célkorosztály: általános iskolások, és alsós gimnazisták.

Idősebb korosztályt szólít meg a továbbtanulás, orientálódás folyamata iránt érdeklődést mutatók számára érdekes egyetemi kiadvány, a 2012. januárjában megalakult Corvinus Hallgatói Médiaközpont által kiadott Corvinus offline című lap. A magazinszerű kiadvány szabadidős, sportos ajánlásokkal, populáris kultúrával és egyéb, könnyen emészthető, mégis komoly témákkal foglalkozik. Több információ, ill. az egyes lapok online elérése: issuu.com/corvinusoffline

A postákon, strandok büféjében és egyéb, főszabályként nem sajtótermékekkel foglalkozó helyeken szinte bármilyen, ált. valamilyen műanyag melléklettel ellátott gyerekújságot lelünk, de ne dőljünk be ezeknek, a bennük lévő jobbára bugyuta szövegek többet ártanak mint használnak. Vannak azonban egészen kicsi kortól ajánlható sajtótermékek is, mint a Dörmögő Dömötör, vagy az állatszerető, állatkertbe járó családoknak szóló Süni és Vadon magazinok, vagy az iskolai tantárgyak emészthető módon tálalt és tényleg érdekes Szitakötő című lap.