Önkéntes nagycsaládosok Szentendrén

Egyes tagjaink akár több száz órát is dolgoznak évente a nagycsaládosokért – hívja fel a figyelmet a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesületének elnöke. A szervezet egyre bővülő tagsága hatalmas lelkesedéssel szervezi a pest megyei kisváros nagycsaládosainak életét. A részletekről Kapás Ferencné elnököt kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 28. bencze.aron

Egyes tagjaink akár több száz órát is dolgoznak évente a nagycsaládosokért – hívja fel a figyelmet a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesületének elnöke. A szervezet egyre bővülő tagsága hatalmas lelkesedéssel szervezi a pest megyei kisváros nagycsaládosainak életét. A részletekről Kapás Ferencné elnököt kérdeztük.


Eredetileg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete égiszén belül kezdte meg működését a szentendrei csoport, azonban az érdeklődés mértéke és a folyamatosan bővülő taglétszám miatt úgy döntöttek: önállósítják magukat.  Egyesületüket 1992 tavaszán hozták létre, 10-12 tagcsalád összefogásával, azonban jelenleg már közel 100 család tartozik a szervezethez – mutat rá a folyamatos fejlődésre Kapás Ferencné elnök. Mint megtudtuk a szervezet prioritásai között többek között a nagycsalád értékeinek közvetítése, egy egymást ismerő, segítő közösséggé szervezése, érdekképviselet és számos karitatív munka elvégzése szerepel. 

Az egyesület önálló helyiséggel egyelőre nem rendelkezik, ezért a közösségi programokat, kézműves foglalkozásokat a város különböző intézményei által alkalomszerűen biztosított helyiségekben tartják. Fontos feladat az egyesület számára az iskolán kívüli szabadidős tevékenységek szervezése, különös tekintettel a családi együttlétek erősítése – avat be a részletekbe az elnök. Mint folytatja, ennek érdekében rendszeresen szerveznek kirándulásokat, túrákat, színház- és hangverseny látogatásokat. Nyáron közös nyaralásokat, táborozásokat, piknikeket, egész évben kézműves foglalkozásokat. A szervezet anyagi forrásait – az önzetlen önkéntes munka mellett – a tagdíjakból és pályázatokból biztosítja.

A Nagycsaládosok Szentendrei Egyesületében nagy jelentősége van az önkéntes munkának. Egyes tagjai több száz órát töltenek el az egyesületben végzett különböző tevékenységekkel (pályázatok, személyi és pénzügyi adminisztráció, kézműves foglalkozások tartása stb.), a szervezetnek főállású dolgozója egyáltalán nincsen. A szervezet lapjában az “NSzE Levelek”-ben minden tagtárs ingyenesen adhat fel hirdetést, felajánlhat különböző tárgyakat eladásra, cserére, de szolgáltatásokat is közölnek.

A konkrét programokról szólva az elnöktől megtudjuk azt is, hogy a tavaszi időszak az elmúlt években a kultúra jegyében telt, a tagok többször voltak színházban, de a gyermekek nagy örömére a Bábszínházba is eljutottak. Sokszor jegyet kaptak kedvezményesen vagy térítésmentesen a NOE-n keresztül – fűzi hozzá. 

Az előző évekhez hasonlóan idén április elején újfent húsvéti tojáskeresésre hívja tagjait és a nem nagycsaládos szentendrei családokat az egyesület. Az elnök szerint ezek az alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy a nagycsaládosok közös élményekkel gazdagodjanak, a szülők és a gyerekek pedig jobban megismerhessék egymást.

Válogatás az egyesület idei programjaiból

Május 12-én a NOE 25. évfordulójának Nagy Családi Napja lesz a budapesti Orczy-kertben. Egyesületünk és több programmal készül: visszük óriás játékainkat (malom, dáma, fajáték-szőnyeg), készülünk bábozással és diavetítéssel is.

Június 15-én a Nyilvános Kötés Nemzetközi Világnapja alkalmából közös kézimunkázást szervezünk a V-8 Uszoda és Szabadidő Központban, ahová horgolótűvel, varrótűvel is lehet csatlakozni, sőt azokat is várjuk, akiknek még soha nem volt ilyen eszköz a kezében, szívesen megtanítunk őket. Az elkészült „művekből” kiállítást is szervez az Uszoda.

Július közepén lesz a NOE Családkongresszusa Lakitelken (3-4 napos programmal), ahová a családok jelentkezését ÖNÁLLÓAN várják. Közös utazást nem tervezünk. Ez egy igazi családi program lesz.

Július 30-augusztus 3-ig lesz a hagyományos gyermektáborunk Borsosberényben. Már többen jelezték részvételi szándékukat, de van még hely.    
    
Szintén augusztus utolsó hétvégéjén lesz a Szentendre Éjjel-nappal Nyitva rendezvénysorozat, melybe már évek óta bekapcsolódtunk óriás játékainkkal és kézműves foglalkozásainkkal.

Szeptember 22-én van az Autómentes Nap, melyet a város szervez, de már hosszú évek óta rendszeres közreműködőként tartanak számon. Szerveztünk már több alkalommal babakocsi-toló versenyt, az elmúlt évben pedig a legkisebbek számára „lábhajtány” versenyt is tartottunk. Ekkor sem maradhatnak el kézműves foglalkozásaink.

Október 19-23-án kerül sor a „csapatépítő tréningünkre”, melyet már évek óta Tiszakécskén tartunk. Minden család nagyon várja, ez aztán az igazi összekovácsoló találkozó.