Öt tipp autós utazáshoz

Nyáron sok család ül autóba és indul hosszabb útra. Íme néhány tipp, amelyekkel az utazás biztonságosabb és környezetbarátabb lesz!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 15. Gyarmati Orsolya

Nyáron sok család ül autóba és indul hosszabb útra. Íme néhány tipp, amelyekkel az utazás biztonságosabb és környezetbarátabb lesz!


Üzemanyag-hatékonyság: végeztessük el rendszeresen az olajcserét, figyeljünk arra, hogy az autó kerekei megfelelő mértékben legyenek felfújva, és tartsuk a légszűrőt tisztán. Ezen kívül vigyünk olyan kevés csomagot, amennyire csak lehet: minél kevesebb a teher az autóban, annál kevesebbet fogyaszt.

Naptej: annak ellenére, hogy az autóban csak az üvegen keresztül süt ránk a Nap, kenjük be magunkat az utazás alatt is. Figyeljünk arra, hogy csak bőrbarát, ökológiailag tesztelt termékeket használjunk!

Folyadékbevitel: mondjunk nemet a palackozott vízre! Sok pluszkiadást jelent és a környezetet is szennyezi. Azok a gusztusos kis üvegek évente másfélmillió tonna műanyag szeméttel terhelik bolygónkat. Ráadásul a műanyagból kioldódva olyan vegyi anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek felelősek lehetnek a terméketlenségért, vagy az elhízásért.

Kézfertőtlenítő:  mindig legyen nálunk egy kis üveg fertőtlenítő, amely jól  jön, ha nincs a közelben kézmosási lehetőség. Figyeljünk az összetevőkre, keressük azt a terméket, amely nem tartalmaz toxikus anyagokat!

Szellőztetés: ha nagy forgalomban utazunk, nyissuk ki résnyire az ablakokat, hogy az utastérben ne tudjon nagyon megemelkedni a szénmonoxid-szint. Ha egész nap autózunk, szellőztessünk rendszeresen, vagy álljunk meg időnként, hogy kinyithassuk az ajtókat.