Otthon segítünk!

Otthon segítünk, - ez az alaptétel, a lényeg, ami a sokféle "forgalomban lévő" segítő szolgálattól megkülönbözteti az Otthon Segítünk Alapítványt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 30. czefernek.lena

Otthon segítünk, – ez az alaptétel, a lényeg, ami a sokféle “forgalomban lévő” segítő szolgálattól megkülönbözteti az Otthon Segítünk Alapítványt. Már egy évtizede segíti otthonukban az egyedülálló, magára maradt, esetleg fogyatékos, betegséggel, testi-lelki gonddal küszködő szülőket, megerősítve őket szülői, családi szerepükben. Miért más ez a szolgálat, mint a többi, melyek szintén a segítést vallják alapvető feladatuknak? – beszélgetés Lehőcz Mónikával, az alapítvány igazgatójával.


– Mert a brit Home Start mozgalom adaptációjaként mi is alapvető célként tűztük ki a kisgyermekes családok otthonukban történő segítését, a tapasztalat, a barátság és a derű, a személyes törődés, és kapcsolattartás eszközeivel, az önkéntes munkavállalás megbízható belső erejével és tartalmával. Ez a segítség azért speciális, mert nem az édesanya, vagy apa, nem a család helyett végzünk el feladatokat, hanem velük együtt, megerősítve őket, és alkalmassá téve, hogy hosszú távon segítség nélkül is boldoguljanak – magyarázza.

– Erre az összetett, egész embert kívánó szolgálatra nem mindenki alkalmas.

– Ez valóban így van. Éppen ezért válogatás, és felkészítés előzi meg az “élesben” történő segítést, annál is inkább, mert egy bizalmon alapuló kapcsolatról van szó, akárkit nem engednek az emberek be otthonukba, gyermekeik körébe, és nem nyílnak meg gondjaik feltárásával. Képzett szervezők foglalkoznak az önkéntesekkel, a szervezők l40 órás, az önkéntesek pedig 40 órás felkészítést kapnak, erre hivatott szakemberektől. A szervezők feladata hogy helyi szinten felépítsék a tréningen már részt vett önkéntesek csapatát, tartsák velük a kapcsolatot és fogadják a látogatott családok jelzéseit is. Külföldön a szervezők fizetett alkalmazottak, de nálunk úgy alakult,- forráshiány miatt – hogy ők is önkéntesek.

– A mi szolgálatunk, szolgáltatásunk rendkívül egyszerű. Ha egy család, – amelyben legalább egy iskoláskor alatti gyermek van – segítséget kér, akkor önkéntesünk felkeresi otthonában, és segít, akár jó szóval, tanáccsal, akár gyakorlati módon. Senkire nem erőszakolunk rá semmit, egy-egy “segítő alkalom” 2-3 óra, de ez alatt sok mindenben részt tudnak venni az önkéntesek. Nem babysitterek, nem védőnők, nem családgondozók, nem ápolók, olyan ingyenes, önkéntes segítők, akik jó szándékkal, odafigyeléssel, rendszeres jelenlétükkel oldják a családban esetleg kialakult konfliktusokat, azon igyekeznek, hogy képessé tegyék az anyát feladatai ellátására, a gyerekekkel kapcsolatos teendőkre, de soha nem ők döntenek a szülők, a család helyett.

– Az önkéntesek kora és köre is rendkívül változatos, valamennyien önmaguk is szülők, akik belülről ismerik az anyák félelmeit, szorongásait, az esetleges bizonytalanságot, pánikhelyzetet, amibe olykor egy fiatal anya belekerül, akinek nincs rokoni háttere, segítője. Az önkéntesek, és a látogatott családok között igazi kapocs alakul ki, barátságok szövődnek, vagyis oda-vissza működik a segítésnek, megértésnek ez a formája, a szülők megerősítése közben az önkéntesek is sok tapasztalatra tesznek szert, és sok pozitív érzelmi töltést kapnak.”
    
Csaknem ezer családot segítettek
        
– Milyen esetekben kérnek segítséget, mik a tapasztalatok?

– Néha egészen banális dolgokban, például le kell vinni a babakocsit a negyedikről, mert nincs lift, és az anya három gyermeket visz a játszótérre. Egyedülálló apa ikrekkel, tanácstalan, vajon jól eteti, öltözteti őket, vak édesanya, látó gyerekkel, akinek a színeket kell megtanítani, hallássérült apa, akinek gyermekét beszédre kell tanítani. De előfordul, hogy beteg a szülő, vagy csak egy kis beszélgetésre vágyik. Az önkéntesek egyfajta jelzőrendszerként is működnek, hiszen kapcsolatban állunk társszervezetekkel, önkormányzatokkal, de ezen túl közösségépítő, formáló szerepük is van, összehozzák a hasonló “cipőben járó” kisgyermekes családokat, együtt könnyebb túljutni a közös gondokon.”

– Angliában l973 óta sikeresen működik a Margaret Harrison által létrehozott mozgalom, sőt, azóta a világ nagy részét meghódította, hiszen 5 kontinens 20 országában népszerű, és keresett.

– Magyarországon 2001-ben hozta létre dr. Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökeként, aki kapcsolatba került a brit mintával, és jól ismerte a magyar családok gondjait is. Kezdettől hitt benne, hogy ez a rendhagyó alapítvány hasznos tevékenységet fog folytatni.”

– És igaza lett?

“Teljes mértékben. Az idő minket igazolt. Tízesztendős születésnapunk számvetése alapján mondhatom, hogy az eltelt időszakban 725 önkéntest készítettünk fel erre a speciális családsegítésre, 989 családot segítettünk, melyekben 2214 kiskorú gyermeket nevelnek. Ez alatt az idő alatt önkénteseink 160 ezer órát töltöttek családoknál, segítő szolgálatban.”

A hétköznapi segítés egyszerű, mindenki számára érthető, elvégezhető, igényelhető módjai. Ez az, amit az Otthon Segítünk Alapítvány vállalt megalakulásakor. Ezt tette működésének első 10 évében, és családok harmonikus működése, a szülői szerep megbecsülése, családmegtartó közösségek építése lett az eredmény.    

Vagyis az ünnepelt adott ajándékot a rászoruló, segítségüket kérő családoknak,- szeretettel, odafigyeléssel, tapintattal, a család értékének gyarapításával.