Oviparádé – segítség a választásban!

Két hét múlva, április 1-én bemutatót rendeznek az alapítványi és magánóvodák, valamint bölcsődék számára a Millenárison – tájékoztatták lapunkat az Oviparádé nevű rendezvény szervezői.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 13. bencze.aron

Két hét múlva, április 1-én bemutatót rendeznek az alapítványi és magánóvodák, valamint bölcsődék számára a Millenárison – tájékoztatták lapunkat az Oviparádé nevű rendezvény szervezői, akik elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy idén az óvodák működését meghatározó jogszabályok jelentősen változnak, az óvodai ellátás kötelezővé válik, így a korábbinál több gyermek számára kell megfelelő intézményt találni.


A határidő 2012 májusa. Ez az az időpont amikorra a szülőknek az új jogszabályok és az intézmények rengetegében kell kiválasztania a gyermekének a megfelelő óvodát és bőlcsödét. Ráadásul a szűkös önkormányzati férőhelyek mellett egyre markánsabban nyernek teret az alapítványi, egyházi és magánintézmények, amelyek számos speciális nevelési és ismeretterjesztési szolgáltatást kínálnak.
 
Az Oviparádé elnevezésű rendezvényen a budai jelentősebb alapítványi és magánóvodák és bölcsődék vesznek részt, amelyek programjaikkal és színvonalas megjelenésükkel gyakorlati betekintést engednek a szülőknek és gyermekeiknek mindennapjaikba. Az intézmények bemutató standdal és kis játszóházzal várják a vendégeket, akiknek a változó jogszabályok között is segítünk eligazodni – mutatta be a rendezvény elsődleges célját Niedermüller Anna, a Jövő Iskolája ügyvezető igazgatója. Mint fogalmazott, reményeik szerint segítségükkel a széles kínálatából válogató szülők felkészülten választhatják ki a leginkább megfelelő óvodát gyermeküknek.

A rendezvényt április 1-jén a Millenárison rendezik meg, az eseményre a látogatóknak a belépés ingyenes.

Néhány fontos jogszabály-változás:

–    Az egyik legfontosabb változás, hogy az óvodai ellátás főszabályként kötelezővé válik. Amíg a korábbi törvény csak lehetőségként tartalmazta, hogy a harmadik életévüket betöltött gyermekek óvodába járjanak, addig az új törvény előírja, hogy „a gyermek, abban az évben, amelynek augusztus 31-éig a harmadik évet betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.” Mindezt felmenő rendszerben, folyamatosan vezetik be.

–    A szülő kérelmére a jegyző adhat felmentést az óvodai nevelésben való részvétel alól, de csak a gyermek ötödik életévének betöltéséig. Az engedélyhez meg kell szerezni az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértését is. Öt éves kortól azonban az iskola megkezdéséig minden gyereknek kötelező lesz az óvoda.

–    Innentől kezdve tehát a korábbinál nagyobb jelentősége lesz annak, hogy egy „magánóvoda” valóban rendelkezik-e óvodai akkreditációval vagy csak családi napközinek számít. Ez utóbbi intézményekbe járó gyerekeknek egy évig akkreditált óvodába kell járniuk az iskola megkezdése előtt. Az óvodai engedély meglétéről az adott kerület önkormányzatának oktatási osztálya tud információt adni a szülőknek.

–    Egyházi óvodák esetében újdonság, hogy az intézmény konkrétan felvételi eljárás keretében vizsgálhatja, hogy a gyermek elkötelezett-e az adott vallás iránt.

–    Fontos változás, hogy míg korábban az iskola igazgatója döntött az iskolai tankötelezettség megkezdéséről, az új jogszabály szerint ez az óvodavezető dolga lesz.

További jogszabály-változásért kattintson ide.