Pártok: egyetértés az apák szerepe és a munkahelyek védelme kapcsán

Eltelt egy hét, mióta először a családháló.hu tudatta a közvéleménnyel, hogy hogyan, s milyen formában változhat a családi pótlék rendszere. Érdemes visszatekinteni és összefoglalni, hogyan álltak az ellenzéki pártok a tervezethez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 04. Paulik András

Eltelt egy hét, mióta először a családháló.hu tudatta a közvéleménnyel, hogy hogyan, s milyen formában változhat a családi pótlék rendszere. Érdemes visszatekinteni és összefoglalni, hogyan álltak az ellenzéki pártok a tervezethez.


Alaposan felforgattuk a belpolitikai közbeszédet, amikor hét nappal ezelőtt exkluzív hírként tártuk olvasóink elé azon kormányközeli forrásból származó információinkat, amelyek a családügyeket szabályozó „sarkalatos törvényekben” szerepelhetnek majd a jövőben.

A családháló.hu-ra hivatkozva tudatta az elképzeléseket az MTI és a legnagyobb internetes portálok is (itt, itt és itt).

Ezek után nem maradhattak némák az ellenzéki pártok sem, amelyek szerkesztőségünknek is (LMP, Jobbik, MSZP) kommentálták a felvetéseket, sőt a koárbbi kormánypárt még sajtótájékoztatót is tartott a témában.

Most vegyük sorra, hogy az egyes elemekre hogyan reagáltak a politikai tömörülések:

Az apa szerepének kiemelése a „sarkalatos törvényben”
 

– Az LMP részéről Vágó Gábor és Ertsey Katalin úgy reagált, hogy üdvözlendő dolog az apa szerepének kidomborítása az új szabályozásban. A férfiak gyermekvállalásban betöltött szerepét örömmel tennék hangsúlyosabbá.

– Az édesapa szerepének erősítése „teljes jobbikos támogatást élvez” – nyilatkozta a radikális párt szakpolitikusa. Elő szeretnék segíteni, hogy az apák is többet tudjanak otthon maradni a csecsemőkkel – utalt ennek pozitív európai példáira is a Jobbik.

– Az apák kapcsán megjelent elképzeléseket támogatná a Magyar Szocialista Párt is. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a GYED és a GYES idejét fele-fele arányban az édesapáknak kötelezően kellene kiadni, azaz ne csak választható lehessen ez az opció.
 

Családi pótlék új feltételekkel? – külföldi példánál maradva: a gyermek megszületése után 3-5 évvel már csak akkor járna családi pótlék, ha a kistestvér is megszületik
 

– Az LMP szerint sokan éppen szűkös anyagi lehetőségeik miatt, és főként azért nem vállalnak több gyermeket, mert a munkahelyük bizonytalanná válik. Nem ez a Magyarország népesedési problémáinak megoldásához vezető út, hanem a kisgyerekes nők rugalmas foglalkoztatásának, önfoglalkoztatásának segítése. A párt aggályosnak nevezte a rendszer azon korlátozását, mely szerint csak azok kaphatnak a későbbiekben családi pótlékot, akik még egy gyereket vállalnak. (Írásunkban az szerepelt, hogy mindez csak egy bizonyos idő után következne be – a szerk.)

– A Jobbik a családi pótlék megszűnését csak abban az esetben tudná elfogadni egy gyerek esetén, ha annak ideje duplájára, azaz 6-10 évre nőne. Sneider Tamás hozzáfűzte: ha valaki egészségügyi okokból nem tud több gyermeket vállalni, akkor rá nem terjesztenék ki az időkorlátot. Amúgy a családi pótlék életkor szerinti differenciálást lefogadhatónak tartják.

– A szocialista Korózs Lajos megkeresésünkre úgy reagált, hogy ez az elképzelés nem támogatható, ugyanis a társadalom jelentős része olyan kevés pénzből él, hogy megvonása katasztrófához vezetne egyes családok életében. (Igaz, hogy cikkünkben egyáltalán nem megvonásról, hanem új feltételekhez kötésről írtunk – a szerk.) Az MSZP a további megszületendő gyermek kívánalmával sem érthet egyet, hiszen megtörténhet, hogy olyan felelős döntést hoz valaki, hogy nem vállalja, nem vállalhatja a második, harmadik sokadik gyermeket.

Munkahely és gyermekvállalás kapcsolata
 

– Az LMP szerint a kisgyermekes édesanyák újra munkába állásának segítése a legfontosabb feladat.

– Az MSZP úgy gondolja, hogy minden atipikus foglalkoztatást támogatnak, nem csak a részmunkaidőt.

xxx

Összességében elmondható, hogy az ellenzéki pártok egyöntetűen támogatják az apák szerepének kidomborítását a készülő sarkalatos törvényben. Úgy látszik, abban konszenzus van, hogy az anyára háruló terhek csökkentése – akár az édesapa által – jobban motiválhatja a további gyerekvállalást.

A családi pótlék új feltételekhez kötése kapcsán van, amely párt feltételekkel támogatná az elképzelést, de többségében elutasítják azt. Van, aki ennek kifejezésére előszeretettel használja az „elvonás” szót, míg más ezt aggályosnak nevezte és korlátozásként emlegette.

Az anyák munkahelyi foglalkoztatásának különböző módozatainak segítését a legtöbben támogatnák. Legyen szó akár a távmunkáról, vagy a részmunkaidős foglalkoztatásról.