Sátrazási egyszeregy

A rendszerváltás előtt és környékén még általános volt, mostanra a piaci verseny fokozódásával egyre olcsóbban elérhető egyéb szállások és szolgáltatások, valamint a konformizmus „Jár neked!”-elvű térhódítása miatt mára háttérbe szorult a sátrazás. Pedig egy gyereknek felejthetetlen élmény, és a család pénztárcáját sem terheli annyira, mint egy összkomfortos apartmanbérlés. Ráadásul oda vihetjük, ahová akarjuk: ahol a szobák már elfogytak, sátorhely mindig akad.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 12. szabo.daniel

A rendszerváltás előtt és környékén még általános volt, mostanra a piaci verseny fokozódásával egyre olcsóbban elérhető egyéb szállások és szolgáltatások, valamint a konformizmus „Jár neked!”-elvű térhódítása miatt mára háttérbe szorult a sátrazás. Pedig egy gyereknek felejthetetlen élmény, és a család pénztárcáját sem terheli annyira, mint egy összkomfortos apartmanbérlés. Ráadásul oda vihetjük, ahová akarjuk: ahol a szobák már elfogytak, sátorhely mindig akad.


Olcsó, természetes, hangulatos, és – ma már – komfortos dolog is a sátrazás. Napjainkban olyan sátrakat kapni, amik nemcsak egy vászondarab a fejünk felett; igény szerint válogathatunk az időjárásálló, pillanatok alatt felállítható, bombabiztos, autónk színével harmonizáló, egy-, kettő-, öt-, tíz-, vagy akárhány személyesre bővíthető sátrak között. Az igények követése mellett azonban az emberek sátrazással kapcsolatos tudását is szinten kell tartani.

Ezt vallja Buzás Erzsébet is, a Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület alelnöke, aki egyesületével több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyarországi nomád sátoros táboroztatás területén. Kérésünkre összefoglalta, mi az, amit ma is érdemes szem előtt tartani, ha a sátrazást választjuk nyaraláskor.

Fontos a jó sátor
Használjuk ki, hogy ma már tényleg bármilyen igényt kielégítenek a sátoriparban. Ha kicsit drágább is egy változat, ne legyünk restek egy tízezressel többet invesztálni, ez később meghálálja magát. Pl. ha fesztiválsátrasok vagyunk, vegyünk kompakt és erősen vízálló sátrat, a nagycsaládosok, vagy nagy családot tervezők pedig ma már számos cégnél vehetnek bővíthető sátrakat, amikhez – pl. új gyerekek érkezésekor – további fülkék csatlakoztathatók egyszerű zipzárazással. Mindig nézzünk alaposan körül, és csak olyan sátrat vegyünk, ahol legalább két éves a jótállás!

Mire ügyeljünk a sátor felállításánál?
A kialakított sátorozóhelyeken általában bárhol felverhetjük a sátrat anélkül, hogy figyelembe kéne vegyük a terepviszonyokat, más, nem kiépített területeken mindenképp figyeljünk a következőkre.
1.    A terep dőlésszöge – alapos fejfájás és a sátorból kigurulás az eredménye annak, ha lejtős talajon verjük föl a sátrat. Ha nem találunk teljesen sík terepet, legalább arra vigyázzunk, hogy a fejünk legyen felfelé.
2.    Vízerek – lejtős terepen már csak amiatt sem jó sátrazni, mert a víz garantáltan rajtunk folyik át, ha komolyabban esni kezdene az eső. Kerüljük a sátrunk dombok lábához pozícionálását, és olvassunk a talajmintázatból: folyó víz kiszárad medrét vagy erek rajzolatát keressük, és kerüljük.
3.    Ágak, kövek – sátrunk és tagjaink épsége érdekében mindig alaposan tisztítsuk meg a kiszemelt területet az ágaktól és kövektől. Ezeket még a felfújható polifoamok sem palástolják eléggé.
4.    Nap – figyeljük a járását, hogy milyen területek mikor árnyékosak, ha nem akarunk szaunasátrat a délutáni pihenőkor vagy túl korai, a Nap első sugaraival való együttébredést.
5.    Szél – a sátor bejárata lehetőség szerint ne szélirányban legyen, mert a szél belekaphat és egyszerűen elviheti a legjobban rögzített sátrat is.
6.    Cövekek – verjük mindig elég mélyre, hogy ne essünk át rajtuk napközben. Ha kiállnak a földből, húzzunk rájuk élénk színű szatyorgombócot, zoknit, papucsot, bögrét, bármit.
7.    Állatok – a hétköznapi sátrazók főleg a rovarokra legyenek figyelemmel (persze a medvebarlang és a rókalyuk is kerülendő). Nézzünk körbe, hogy a sátrunk 3-4 méteres körzetében nincs-e hangyaboly vagy méhkas. Ennél távolabbiak mellett már békésen ellakhatunk.

Mire ügyeljünk, ha már áll a sátor?
1.    Élelem – az étel és ital tárolása vagy hermetikusan zárható dobozokban, vagy a kocsiban történjen. Esetleg csinálhatunk saját hűtőt is: ehhez közeli vizet (tó, folyó, ér) válasszunk, abba süllyesszük a műanyag, jól záródó dobozt (nem ázós élelmiszereknél, vagy bezacskózott áruknál akár el is áraszthatjuk a dobozt), és ne felejtsük jól rögzíteni. A sátron belül tárolt élelmiszer megfelelő tárolóhelye lehet még (magas sátraknál) a plafonról madzagon lelógatott egyszerű zacskó is – ezt nehezebben szagolják ki és találják meg a hangyák.
2.    Edények – érdemes sátoron kívül tárolni őket, akasszuk bögréinket az ágakra, tányérjainkat fektessük fadarabokra vagy kövekre, esetleg építsünk saját edénytárolót. Meghálálja magát, mert a legtöbb tányér tisztának látszik elmosogatás után, de a hangyák többnyire még találnak rajta ezt-azt maguknak.
3.    Szemetes – a sátortól kicsit távolabb állítsuk fel, lehetőleg behúzható szájú zacskóból.
4.    Szúnyogháló – tapasztalat szerint kevesebbet használjuk, mint kéne. Pedig nincs zavaróbb, mint egy szúnyog a vaksötétben, ami valamikor nap közben repült be, és estére farkaséhes lett.
5.    Tűz – szigorúan sátoron kívül használjuk!

Mit vigyünk?
A teljesség igénye nélkül a következő dolgokra lehet szükségünk egy sátrazásnál (attól is függően, mennyire nomád módon állunk a kérdéshez, ill. nem számítva az egyéni igényeket): polifoam, hálózsák, kispárna, pléd, főzőeszközök (gázpalack, főzőrátét, edényzet, szükséges konyhai eszközök), kalapács, bicska, szúnyogriasztó spray/ stift/ krém és szabadtéren égethető verzió, napkrém, kempingasztal, kisszékek, kullancscsipesz, gyógyszerek, kötszerek, zseblámpa, tűzszerszám.

Buzás Erzsébet még hozzáteszi, hogy a legfontosabb az volna, hogy a természetet minél kevésbé háborgassuk, ezért minden megoldásunkkor arra kéne törekednünk, hogy a terepet úgy hagyjuk ott, ahogy átvettük. A legfontosabb kellékként egyértelműen a bicskát jelöli meg, ehhez kapcsolódóan kérdésünkre hozzáfűzte: „Egy jó bicska a sátrazó ember legjobb barátja. Szinte hozzánő az emberhez. Nem egyszerű rögtön megtalálni a legjobbat, évek tapasztalata kell, hogy megtudjuk, mit is várunk el tőle. Van, aki a negyven funkciós svájcira esküszik, nekem személy szerint egy nagyon éles, masszív, palack- és konzervnyitóval megerősített kés az ideális.”

Jó tanács kezdőknek
Egy praktikus módja annak feltérképezéséhez, hogy mire lesz szükségünk a sátrazáskor: készítsünk ki egy jegyzetfüzetet, amibe minden egyes otthon használt eszközt felírunk, ami csak a kezünk ügyébe kerül egy nap. Este, lefekvéskor is figyeljünk minden részletre! Ha ezt a listát másnap átolvassuk, és kiszűrjük a sátrazáskor nyilvánvalóan nem szükséges dolgokat (pl. távirányító, fűnyíró, mikró, stb.), máris kész a saját sátrazós listánk.