Segítség a lakótelepen élőknek!

Az Agóra Családsegítő Alapítvány 2000-ben alakult. Létrehozói olyan szociális területen dolgozó szakemberek - szociális munkások, pszichológusok, háztartási adósságkezelési tanácsadók, szociálpedagógusok -, akik munkájuk kapcsán (főként önkormányzati Családsegítő Szolgálatoknál) nap, mint nap rengeteg mentális, és anyagi problémával szembesültek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 14. bencze.aron

Az Agóra Családsegítő Alapítvány 2000-ben alakult. Létrehozói olyan szociális területen dolgozó szakemberek – szociális munkások, pszichológusok, háztartási adósságkezelési tanácsadók, szociálpedagógusok -, akik munkájuk kapcsán (főként önkormányzati Családsegítő Szolgálatoknál) nap, mint nap rengeteg mentális, és anyagi problémával szembesültek.


„A szervezetet azért hoztuk létre, hogy újabb, tágabb, rugalmasabb lehetőségeket teremtsünk a hátrányos helyzetű egyénekkel, családokkal való segítő tevékenységnek” – nyilatkozta lapunknak Burucs Zoltán, akitől megtudtuk azt is, hogy az alapítvány Budapesten működik, tevékenységét elsősorban a főváros északi kerületeiben (III.-IV.-XIII.-XV.) fejti ki. Ezek a kerületek úgynevezett hagyományos munkáskerületek, lakói között jelentős számban találunk alacsonyan képzett, vagy szakképzetlen embereket, sok a munkanélküli, a cigány származású. A többség lakótelepi panellakásokban vagy régi építésű, alacsony komfortfokozatú, lebontásra váró épületekben lakik.

Burucs elmondása szerint az alapítvány egyik alapvető tevékenységi köre a hátrányos helyzetben élők támogatása. A részletekről szólva kifejtette: egyik fő profiljuk a háztartási adósságkezelés, hiszen a lakosság jelentős része küzd évek óta a kifizetetlen közüzemi költségek, banki hitelek miatt kialakult adósságcsapdával, amelynek kezelésére még ma is kevés intézményes lehetőség van. Az alapítvány külföldi példák, gyakorlatok meghonosításával igyekszik a problémakör megoldását elősegíteni. – Havi rendszerességgel szerkesztünk, adunk ki, és terjesztünk ingyenes információs újságot helyi lakosok számára. Képzések szervezésével, szakmai tájékoztató kiadványok rendszeres megjelentetésével segítséget nyújtunk az ezzel a kérdéssel foglalkozó szakemberek számára is.

Az alapítvány másik fő profilja a fiataloknak való segítségnyújtás. A káposztásmegyeri lakótelep középiskolásaiból szerveződött kortárssegítő csoportot képeztek, majd munkájukat koordinálják. Az általános és középiskolás diákok az iskolában szerzett ismeretei és a munka világában alkalmazható készségek közötti különbségek közelítése céljából pályaorientációs és tanulási technikákat oktató csoportokat tartottunk – fűzte hozzá Burucs Zoltán.

Harmadik terület, amivel az Agóra Családsegítő Alapítvány foglalkozik, az a krízishelyzetbe került családok átmeneti segítése. Hét éve működtetünk 12 férőhelyes Családok Átmeneti Otthonát a IV. kerületben, amelybe olyan családok kerülhetnek be, akik lakhatásukat valamilyen oknál fogva elveszítették, és lakhatás híján a gyermekek nevelése veszélybe kerülne – avatott be a részletekbe a szakember. Mint folytatta, a benntartózkodás időtartama alatt az Alapítvány munkatársai nyújtanak segítséget a lakók sorsának végleges rendezéséhez. Adományok (ruha, bútor, háztartási eszközök, gépek) közvetítését szervezzük, szükség estén ingyenes szállítással.