Soltész: 11,7 milliárd megváltozott munkaképességűek foglakoztatására (frissítve)

Közel kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt - jelentette be Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton, a Családháló Családi Olimpiáján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 30. czefernek.lena

Közel kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt – jelentette be Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton, a Családháló Családi Olimpiáján.


Soltész Miklós kifejtette, fontos hogy egy ilyen családi napon is emlékeztessünk, hogy sok család életéhez szorosan hozzákapcsolódik a fogyatékossággal élő családtagok gondozása, nevelése is.  Az ilyen családok számára is kiemelt fontosságú a foglalkoztatás kérdése, amelyet az országos lefedettséggel megvalósuló, 11,7 milliárd forintos pályázati támogatással kíván a kormány javítani.

A támogatás célja a megváltozott munkaképességű célcsoport nyílt munkaerőpiacon történő foglalkoztatásának elősegítése. A pályázat az elhelyezkedéshez, a munkatapasztalat megszerzéséhez járul hozzá, úgy hogy 5 hónapon keresztül 100 százalékos bértámogatást biztosít azon vállalkozások számára, amelyek vállalják a megváltozott munkaképességű személyek alkalmazását. A bértámogatás mellett számos munkaerő-piaci integrációt elősegítő szolgáltatás is elérhető lesz a program keretében – mondta el az államtitkár.

Soltész Miklós emlékeztetett, az idén már több mint 9 milliárd forinttal támogatta a kormány a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkába történő visszatérését. Már lezárult az ÚSZT TÁMOP 5.3.8 „A1” pályázata, melynek keretében több mint 4,6 milliárd forint jutott a nyílt munkaerő-piacra való kilépés támogatására. Még szeptember 7-ig lehet pályázni 2,7 milliárdos keretre az „A2” jelű kiíráson, június 21-től pedig újabb 2 milliárdos támogatás áll rendelkezésre komplex munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek fejlesztésére.

Orsós Zsolttal csörgőlabda paralimpikon, a Szolidaritás Nagykövete a bejelentés kapcsán reményének adott hangot, hogy sok munkaadó aki részt vesz ebben a pályázati lehetőségben később már fenntartás nélkül elfogadja a megváltozott munkaképességű munkavállalók teljesítményét, hiszen a támogatott időszak alatt megismerheti, hogy milyen teljes minőségű munkaerőt jelenthetnek ezek az emberek. Mint mondta, országjáró körútja során iskolások, leendő munkaadók számára is azt az üzenetet próbálja átadni, hogy a fogyatékkal élő emberek is képesek eredmények felmutatására. Orsós Zsolt a Családháló Családi Olimpiáján interaktív vak edzésprogramot tartott a vállalkozó kedvű fiataloknak.

A Családháló magazin által szervezett Családi Olimpián részt vett Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is. A rendezvény célja, hogy a résztvevőket egész napos sport és gyermek programokra invitálják. A gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a légvárakat, a felfújható öttusa birodalmat, légbiciklit, léglabdát és a VIII. kerületi rendőrkapitányság közreműködésével egy KRESZ Parkot is. Szentgyörgyi Rómeó hatszoros Világbajnok és kétszeres Európabajnok aerobik órát tart. A nap folyamán fellép az Alma Együttes és a Makám Zenekar is. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztérium támogatja. Az esemény védnöke Fábián László olimpiai bajnok, öttusázó.