SOS megoldások kamaszkori vészhelyzetekre

Egy könyv, ami kapaszkodót jelent ebben a zűrös világban, hogy minél jobban értsék egymást a felnőttek és a kamaszok – így definiálták a kötet szerzői a Kamaszkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások című kézikönyvet. Az írók határozott célja, hogy az olvasóval megismertessék a kritikus helyzeteket, segítséget nyújtsanak a megértésükhöz, megoldásukhoz és sok esetben a megelőzésükhöz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 01. bencze.aron

Egy könyv, ami kapaszkodót jelent ebben a zűrös világban, hogy minél jobban értsék egymást a felnőttek és a kamaszok – így definiálták a kötet szerzői a Kamaszkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások című kézikönyvet. Az írók határozott célja, hogy az olvasóval megismertessék a kritikus helyzeteket, segítséget nyújtsanak a megértésükhöz, megoldásukhoz és sok esetben a megelőzésükhöz.


Hosszas együttgondolkodás, sok-sok beszélgetés előzte meg a könyv megírását – hívta fel a figyelmet a kötet bemutatóján Dr. Krivácsy Péter a könyv ötletadója az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyásza, a Léghajó Program vezetője. Minderre volt elég idejük, ugyanis a szerzők 10-15 éve dolgoznak kamaszokkal és felnőttekkel egyaránt. Dr. Battonyai Tünde pszichiáter szakorvosként, Marsi Zoltán pedagógus pedig az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanáraként.

Létezik a szexualitás

Kamaszkorban rengeteg kérdés fogalmazódik meg a gyerekekben és gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amit nem látnak előre és nincs tapasztalatuk a megoldáshoz. Battonyai Tünde szerint számos témában, mint például a szexualitás vagy a kábítószerek, sok tévhit kering, nagy az összevisszaság és nehéz eligazodni a kérdésben. „Nem tehetünk úgy, mintha nem lenne szexualitás a tizenévesek életében” – szögezte le a pszichológus, hozzáfűzve: a kamaszkori depresszió felismerése rendkívül fontos, mivel ez a második leggyakoribb halálok hazánkban a fiatalok körében a balesetek után.

Marsi Zoltán tanári aspektusból vizsgálta a témát. Mint fogalmazott, a pedagógusok számára úgy állították össze a könyvet, hogy naprakész és reális információkat kapjanak a kínos témákról. Hozzátette: akkreditált pedagógus továbbképzést terveznek, kétszer harminc órában. Az első részében elméleti, míg a másodikban elsősorban gyakorlati ismereteket oktatnának. Battonyai Tünde ezzel kapcsolatosan kitért arra is, hogy a háziorvosok számára is szeretnének egy hasonló oktatási módszertant kidolgozni a jövőben.

Hadas Krisztina televíziós újságíró, kétgyermekes anyuka szerint a szülőnek elsősorban őszinteségre van szüksége. Mégpedig saját magával szemben! Baj esetén fel kell tennünk a kérdést magunkban, mit rontottunk el? Véleménye szerint a struccpolitika nem vezet sehová, és beszélgetnünk kell gyermekünkkel. Saját példájából merítve előremutató lehetőségnek nevezte a gyermekpszichológus segítségét is. A televíziós újságíró kiemelte a kötet tipográfiáját is, mint mondta, a könyv könnyen és jól értelmezhető, így még a gyermekek számára is világos lehet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a Kamaszkori vészhelyzetek elsősorban kézikönyv, melyet többször kell végigolvasni, és időre-időre újra elővenni.

Kapaszkodó

A könyvet elsősorban kamasz olvasóknak szánták a szerzők, de biztosak benne, hogy nagy segítséget jelent a szülőknek is, akikre sok megváltozott feladat hárul a kamaszkor ideje alatt. A mai kamaszoknak ugyanazokkal az alapvető élethelyzetekkel kell szembesülniük, mint a szüleiknek, csak kicsit más formában, más hangsúlyokkal, más környezetben. Ugyanúgy lesznek szerelmesek, esnek el a biciklivel, cigiznek és isznak alkoholt. A könyv segít jobban megérteni a kamasz gyerekeket, megismerni a reális veszélyeket, vészhelyzeteket és megtalálni a megoldásokat. A könyv kapaszkodót jelent ebben a zűrös világban, hogy minél jobban értsék egymást a felnőttek és a kamaszok.

A könyv megrendelhető interneten: www.kamaszkoriveszhelyzetek.hu oldalon.