Szexuális felvilágosítás itthon és külföldön

Mi a helyzet Magyarországon a szexuláis felvilágosítással, amely talán a legjobb módja lenne az abortuszok sajnálatosan magas számának visszaszorítására? Mit tesz ezen a téren Hollandia, Franciaország, Németország, vagy az USA? Kitekintés és háttér...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 16. Gyarmati Orsolya

Az új magyar alaptörvényben külön bekezdés mondja ki: az emberi életet a fogantatás pillanatától védelem illeti meg.  Az alkotmány ezen pontja nagy felháborodást váltott ki több civil szervezetből, akik úgy gondolják, ez a bekezdés akár alkotmányellenesnek is nyilváníthatja a jelenleg hatályban lévő abortusztörvényt, ugyanakkor a várható jóval szigorúbb szabályozás – a nemzetközi példákat végignézve – nem eredményezne sem magasabb születésszámot, sem kevesebb abortuszt. Az egyházak üdvözlik az új alkotmányt, hiszen valllási szempontból a terhességmegszakítás, illetve bármilyen mesterséges beavatkozás életellenes, bűnnek számít és elítélendő.


Magyarországon évente nagyjából negyvennégyezer terhességet szakítanak meg. A jelenlegi, 1992-ben született törvény szerint hazánkban az abortusz abban az esetben engedélyezett, ha egyrészt a terhességmegszakítás az első trimeszterig megtörténik, valamint, ha az anya súlyos válsághelyzetre hivatkozik, genetikai ok, vagy komoly egészségügyi probléma lép fel és a két kötelező tanácsadás után továbbra is el akarja vetetni a magzatot.

Sajnos egyre korábbra tolódik a gyerekek első szexuális élményének időpontja. A fiatalok a különböző médiumokból ömlő információtömegből leginkább azt szűrik le, hogy az a “menő”, akinek már van szexuális tapasztalata. Éretlenül, lelkileg teljesen felkészületlenül vágnak bele a nagy kalandba, és mivel nincsenek körülöttük olyan felnőttek, akikben megbíznának, egymás között cserélik ki tapasztalataikat. Azt sem lehet elmondani, hogy Magyarországon egységes, magas színvonalú és minden diákot elérő felvilágosító programok lennének. Természetesen minden iskola igyekszik szexuális felvilágosítás címén valamennyit beszélni a fogamzásgátlás fontosságáról és módszereiről, valamint a nemi élet testi-lelki vonatkozásairól, mégis, sok pedagógusnak esélye sincs arra, hogy a gyerekek bizalommal forduljanak ezekben a kérdésekben hozzájuk, és még ha érdekelné is őket a dolog, sokszor akkor sem mernek kérdezni. Ami pedig a nem kívánt terhességet illeti, még rosszabbul állunk. Vannak ugyan oktatófilmek, de a jelek szerint nagyon kevés az a tanár, aki vállalja is, hogy levetíti és utána érdemben feldolgozza a gyerekekkel a látottakat.

A statisztikai adatok szerint az EU-ban Szlovákia és Málta után Magyarországon a legmagasabb a fiatalkorú lányokon végzett terhességmegszakítások száma. Évente nagyjából ötezer abortuszt hajtanak végre kiskorú anyákon, akik közül mintegy kétszázan még a 14. életévüket sem töltötték be.

Nemrég bejárta a médiát az a hír, hogy Romániában egy törvénytervezet értelmében oktatófilm megtekintésére köteleznék a magzatukat elvetetni kívánó nőket, ugyanakkor a döntés jogát kizárólag a nők kezében hagynák. Az ügy nagy társadalmi vitát váltott ki az országban. Az egyik szülész-nőgyógyász úgy vélte, hogy a film levetítése elhanyagolható arányban szorítaná vissza az abortuszok számát, viszont felesleges pszichés terhet rakna az abortusz miatt lelkileg amúgy is rendkívül instabil nők vállára. Voltak, akik úgy vélték, a film megtekintése nem segítség, hanem manipulálás lenne.

Gulyás Gergely, az országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöke úgy véli, minden középiskolásnak látnia kéne már az első évben egy oktatófilmet az abortuszról. Tavaly a kormány országos abortuszellenes kampányt indított, amelynek keretében plakátokat helyeztek el közterületeken. A képeken egy magzat volt látható a következő szöveggel: “Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek.” A kampány nagy felháborodást váltott egyes civil szervezetek között, míg mások üdvözölték azt. A Patent Egyesület úgy fogalmazott, hogy a plakát bűntudatkeltéssel manipulál és nem veszi figyelembe a nők önrendelkezési jogát. Egy nemrég elkészült felmérés szerint a magyar felső tagozatosok és középiskolások 97 százaléka elégedetlen az iskolai szexuális felvilágosítás szintjével. Ahogy a tanulmány fogalmaz: a gyerekek a sötétben tapogatóznak.

Nézzük, hogyan zajlik a szexuális felvilágosítás határainkon túl:

 

HOLLANDIA

A legliberálisabbnak tartott európai ország már 1969-ben legalizálta az automatákból vásárolható óvszereket és fogamzásgátlókat. 1981-ben legálissá vált az abortusz, mellette pedig elindiította a tinédzsereknek szóló szolgáltatásnyújtást, valamint a szexuális oktatást. Jelenleg az ország egész területén működnek azok a központok, ahol bárki bármikor kaphat gyors HIV-diagnózist, terhességi vizsgálatot, szexuális tanácsadást. A vizsgálatok és a tancsadások mindenki számára elérhetőek és díjmentesek. A holland tiniknek egészen kivételes helyzetben vannak: idejében megtanulják a szexuális kapcsolatok veszélyeit, és minden eszközük adott ahhoz, hogy védekezzenek, illetve felelősen tudjanak dönteni.

NÉMETORSZÁG

A legtöbb német úgy véli, hogy a szexualitás alapvető és egészséges személyiségfejlődés természetes része, valamint, hogy a szexualitást nagy felelősségtudattal kell kezelni. A 20 és 34 év közötti nők számára ingyenes minden fogamzásgátló eszköz, amelyekhez nagyon könnyen és nagyon sok helyen hozzá lehet férni (pl. automaták, nyilvános vécék, éttermek, stb). A németek számára a fogamzásgátlás az abortuszok megelőzésének egyértelmű módja. A szülők, az iskolák és a közösségek egyaránt támogatják a védekezést. A kormány komoly pénzeket fordít az egész országra kiterjedő, minden egyes oktatási intézményben alapvető, színvonalas felvilágosító programokra, órákra.


Egy Németországban élő olvasónk elmondta megosztotta velünk saját tapasztalatait, amely igen érdekesen egészíti ki a fenti WHO-adatokat, és nemegyszer ellent is mondanak azoknak: olvasónk levele szerint a nők csak tizennyolc év alatt juthatnak ingyenesen fogamzásgátló szerekhez. Ha már nagykorúvá váltak, saját maguknak kell fedezniük a gyógyszerek árát. A betegbiztosítók csak kivételes 
esetekben vállalják át a költségek egy részét, például akkor, ha a fogamzásgátló tabletta a hormonháztartást hivatott egyensúlyba hozni.

Az iskolákban lehetőség van ugyan szexuális oktatásra, de ebbe a szülőknek bele
 kell egyezniük. Ha nem járulnak hozzá, akkor a gyerek nem vehet részt ezeken a 
tanórákon. Sok gyerek felekezeti okokból nincs jelen az oktatáson. 


FRANCIAORSZÁG

Franciaországban 1974 óta ingyenes az óvszer és mindenféle fogamzásgátló szer a 18 és 39 év közöttiek számára. Az abortusz legális és ingyenes a terhesség 10. hetéig. A franciák egyik nagy találmánya, hogy elérhetőbbé tegyék a fogamzásgátlást a tinédzserek számára a Mercredi Libre, vagyis a “Szabad Szerda”: a francia diákok kivehetik a szerda délutánt, hogy ellátogassanak egy-egy klinikára, egészségügyi centrumba, ahol előzetes egyeztetés nélkül kapnak tanácsot és vehetnek részt oktatóprogramokban egyedül, párokban, vagy csoportosan. Ezen kívül az egész ország tele van óvszerautomatákkal, amelyeket elsősorban olyan helyekre tesznek, amelyek a leglátogatottabbak a diákok által.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Amerikában a tinédzserek könnyen hozzáférhetnek a különböző egészségügyi szolgálatokhoz, magánszervezetekhez és iskolai szolgáltatásokhoz, ahol mindig rendelkezésre állnak tanácsadók, szakemberek, hogy segítsék a gyerekeket szexualitással kapcsolatos kérdéseik és problémáik kapcsán. Bár a helyzet nyilván államonként eltérő, a legtöbb középiskola külön szakembereket foglalkoztat azért, hogy beszélgetések, workshopok, előadások, vetítések keretében mutassák be a gyerekeknek a szexuális élettel kapcsolatban felmerülő témákat, legyen szó akár fogamzásgátlásról, akár abortuszról, akár tinédzser terhességről. Az Egyesült Államokban legális az abortusz az első trimeszterig.