Tanárokat és tisztviselőket büntettek a gyerekek halála miatt

Iskolaigazgatóktól kormányzati tisztviselőkig összesen nyolc embert büntettek meg Kínában amiatt, hogy a napokban öt, 10 év körüli gyerek megfulladt egy szeméttároló konténerben - adta hírül a kínai média kedden.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. szabo.daniel

Iskolaigazgatóktól kormányzati tisztviselőkig összesen nyolc embert büntettek meg Kínában amiatt, hogy a napokban öt, 10 év körüli gyerek megfulladt egy szeméttároló konténerben – adta hírül a kínai média kedden.


A gyerekekre a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Picsie városában egy szemétgyűjtésből élő asszony talált rá egy út menti nagyméretű kukában. Mint utóbb kiderült, a légmentesen zárható tárolóban a hideg időben menedéket keresők faszenet égettek, és halálukat szén-monoxid mérgezés okozta.

A kallódó utcagyerekek, valamennyien fiúk és unokatestvérei voltak egymásnak; apjuk három testvér. A legfiatalabb 9 éves, a legidősebb 12 éves volt.

Az iskolakerülő gyerekeknek három héttel korábban veszett nyomuk, családtagjaik állítólag azóta keresték őket. Egyikük apja elmondta, hogy fia két éve abbahagyta a tanulást, és helyette marhák mellett volt csordás.

A tragédia Kína-szerte nagy visszhangot váltott ki, a történtekért sokan hibáztatták a gyerekek családját és a helyi kormányzatot.

A városi elöljáróság hétfőn éjszaka úgy döntött, hogy kötelességszegés miatt két, az oktatásért, illetve a polgári ügyekért felelős kerületi kormányzati tisztviselőt eltávolít az állásából. Két hivatalnokot és két iskolaigazgatót abból a járásból mentettek fel, amelyhez a gyerekek közvetlenül tartoztak, a kerület két helyettes vezetőjét a nyomozás végleges lezárásáig felfüggesztettek az állásukból.